Innenriks

Også menn flykter fra tvangsekteskap

Rekordmange menn oppsøker krisesentrene for hjelp mot tvangsekteskap.

Tvangsekteskap rammer ikke bare jenter. Blant flere hundre unge som gjennom årene har oppsøkt Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) i Oslo fordi de frykter å bli tvangsgiftet er så mange som 35 prosent gutter, ifølge Gerd Fleischer, leder i SEIF.
– Tvangsekteskap kan være like grusomt for en gutt som for en jente, og ofte har de vanskeligere for å søke hjelp, sier Fleischer.  
– For noen dager siden kom det en gutt her med veska si. Han hadde rømt hjemmefra. Han har en voldelig far som hadde bestemt seg for at nå skal sønnen gifte seg slik at far skal få hushjelp, forteller Fleischer og legger til at det ekteskapet ikke kommer til å bli noe av.
Hos Røde Kors er én av fem som tar kontakt om tvangsekteskap gutter eller unge menn.
– Vi tror mørketallene er høye, spesielt for gutter. Vi opplever at guttene har høyere terskel for å ta kontakt, sier Anne Marte Stifjeld, leder for Røde Kors telefonen om kjønnslemlestelse og tvangsekteskap til Dagsavisen.

To personlige historier
Krisesenteret i Oslo har gitt Dagsavisen tilgang til to personlige historier som kan illustrere problematikken:
«Gutt på rundt 20 år, fra Pakistan. Kom til Norge som liten. Gutten har vært i kontakt med Røde Kors tvangsekteskapstelefonen, og forteller at han blir utsatt for mye press fra foreldrene sine om ekteskap. De ønsker å ta han med til hjemlandet, der hans øvrige familie har funnet en egnet livsledsager til han. Han ønsker ikke å gifte seg. Han forteller at som eneste sønn er det viktig for foreldrene hans at han gifter seg med en jente som kan ta vare på hus og hjem, og ta vare på dem når de blir gamle. Moren hans sliter med ryggproblemer og trenger hjelp i huset nå når også den yngste datteren snart skal gifte seg. Han har en kjæreste som han har vært sammen med i to år. Verken hennes eller hans foreldre vet om dette forholdet. Han har mye dårlig samvittighet, men orker ikke tanken på å gifte seg med noen han ikke kjenner. Han har lyst til å studere videre, men foreldrene hans sier han må begynne å jobbe når han er ferdig med videregående.»

«Gutt midten av 20-årene fra Irak. Kom til Norge for ett par år siden da han ble gift med ei jente som bor Norge. Bor sammen med svigerfamilien. Han forteller at han jobber i familiens virksomhet, men får ingen penger for jobben. Hans nye kone vil ikke være sammen med han. Han forteller at svigerfamilien truer med å sende ham tilbake til hjemlandet hvis han ikke gjør som de sier. Han går på norskkurs og har fått vite om Oslo Krisesenter der.»

Flere henvendelser
Flere av mennene som oppsøker krisesentrene oppgir æresrelatert vold og tvangsekteskap som grunn til at de søker beskyttelse. Krisesenteret i Oslo forteller at de også har opplevd et oppsving i antall henvendelser fra menn på grunn av tvangsekteskap.
– Så langt i år er det sju menn som har kontaktet oss i forbindelse med tvangsekteskap, og som har flyttet og fått hemmelig adresse, opplyser Olaug Rønningsdalen, ved Oslo Krisesenter til Dagsavisen.
– En av grunnene til at menn med utenlandsk opprinnelse tar kontakt med krisesentrene kan være at mennene har lite nettverk i Norge, og at det også er tabu knyttet til å være utsatt for vold og overgrep fra egen familie eller svigerfamilie/ektefelle, sier assisterende direktør i Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) Runar Nygård til Dagsavisen. Ifølge tall fra Bufdir oppsøkte til sammen 79 menn krisesentrene i Norge i 2011, mot 37 i 2010. 48 av mennene som oppsøkte krisesentrene i fjor hadde utenlandsk opprinnelse.

Mer fra Dagsavisen