Innenriks

Nytt søksmål mot helsegigant

Tre innleide «konsulenter» krever etterbetalt millionbeløp i lønn og pensjon fra privat helseaktør. Advokaten tror flere vil slutte seg til søksmålet.

Mens Aleris-saken pågår i Oslo tingrett, står et nytt søksmål av samme karakter på trappene. Tre av Fagforbundets medlemmer har nå gått til sak mot Heimta Vitale, som i likhet med Aleris er kjøpt opp av den svenske, private helsegiganten Ambea. Som i Aleris-saken, har de tre vært leid inn som selvstendig næringsdrivende «konsulenter» og krever etterbetalt ytelser som de skulle hatt som fast ansatte.

Les også: Han er en av verdens rikeste. Nå skal han tjene penger på norsk helsevesen. (+)

Flere kan komme til

– Jeg mener det er helt klart at dette er vanlige arbeidstakere, sier advokat Kjetil Edvardsen i Tenden Advokatfirma. Han representerer både de tre som har saksøkt Heimta og de 24 som har saksøkt Aleris.

Ifølge Edvardsen er det i det store og hele snakk om samme type problemstilling i de to sakene. Han forteller at omsorgskonsulentene i Heimta tok kontakt etter at Aleris-søksmålet var kjent.

Han utelukker ikke at flere saksøkere kan komme til etter hvert, både i Heimta-saken og lignende framtidige saker.

– Det finnes ganske mange oppdragstakere rundt i Norge som burde følge med på det som skjer i domstolen om dagen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krever 500.000 hver

Advokaten ønsker ikke å gå inn på detaljer rundt situasjonen til de tre klientene. Fra Fagforbundet får Dagsavisen opplyst at de ikke ønsker å stå fram i avisen. Av stevningen går det imidlertid fram at hver av dem krever rundt 500.000 kroner hver etterbetalt i tariffbestemte tillegg og ytelser, samt etterinnmelding i Heimtas pensjonsordning. Én av dem krever også fast ansettelse. Søksmålsvarselet ble sendt til Heimta Vitale 30. oktober i fjor.

Edvardsen mener utfallet av de to rettssakene vil skape presedens for hvilke type ansettelser som tillates i den private omsorgssektoren.

– Jeg er helt sikker på at vi står overfor et tidsskille når det gjelder bruken av annet enn arbeidstakere i denne sektoren. Om noen år vil vi se tilbake på denne perioden som noe uheldig i norsk arbeidsliv.

Les også: En rettssak som kan få store følger for norsk arbeidsliv

– Tilbudt fast jobb

Stevningen er sendt til styreleder i Heimta Vitale, som Dagsavisen får opplyst at er Fredrik Gren, direktør i morselskapet Ambea.

Se grafikk over selskapsstrukturen nederst i saken! 

Kommunikasjonsdirektør Julie Borchgrevink i Stendi uttaler seg på vegne av Gren. Hun skriver i en e-post til Dagsavisen at Heimta Vitale har mottatt søksmålet, men at det er stilt i bero fram til Aleris-saken er avsluttet. Ifølge Borchgrevink ble de tre innleide «konsulentene» tilbudt fast stilling i selskapet før søksmålet. Én har takket ja og er i dag fast ansatt i virksomheten, opplyser hun.

– Utfordringen i dette har vært å få konsulenter til å takke ja til fast stilling da de aller fleste har ønsket å være konsulenter, skriver Borchgrevink.

Borchgrevink skriver videre at Heimta Vitale har gjort «store omstillinger» for å konvertere fra konsulenter til ansatte i sine selskaper og at det per i dag finnes 80 konsulenter i en personalgruppe på 1.500.

– Heimta Vitales virksomhet er ikke avhengig av å driftes med konsulenter og det er derfor de aller fleste i selskapet nå er fast ansatte. Årsaken til at selskapet ikke er helt i mål enda er en kombinasjon av hensyn til brukerne og deres behov for stabilitet og forutsigbarhet, samt at konsulenter ikke har ønsket fast ansettelse, skriver hun.

Les også: Ber Oslo kommune si opp kontraktene med Aleris

– Ødelegger arbeidslivet

– Det var jammen på tide!, sier Elin Ørjasæter om de to søksmålene.

Hun er førstelektor ved Høyskolen Kristiania og har skrevet boken «Løsarbeidersamfunnet» med Fafo-forsker Line Eldring, som også omhandler Aleris-saken.

Saken fortsetter under bildet.

Elin Ørjasæter mener bruken av «konsulenter» i omsorgsbransjen ødelegger norsk arbeidsliv. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Elin Ørjasæter mener bruken av «konsulenter» i omsorgsbransjen ødelegger norsk arbeidsliv. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Ifølge Ørjasæter har det lenge vært en utbredt praksis blant private omsorgsselskap å leie inn «konsulenter» framfor å ansette fast.

Målet er ifølge Ørjasæter tredelt: unngå ansvar ved sykdom, inkludert sykepenger, omgåelse av arbeidstidsbestemmelser og å slippe unna arbeidsgiveravgift.

– I sum gjør de dette for å spare penger og for å legge opp turnusen på en måte som passer dem.

Hun tror Fagforbundet har gode sjanser for å vinne de to søksmålene.

– Denne praksisen er helt ødeleggende for norsk arbeidsliv og derfor er jeg glad for at vi får disse rettssakene. Jeg har tro på at Fagforbundet vil vinne mange av dem og at vi får en rettskraftig dom på hvor grensene skal gå. Og så tror jeg disse selskapene får seg en skikkelig smekk.

Borchgrevink i Stendi avviser at det ville vært dyrere for selskapet å ansette fast framfor å leie inn «konsulenter».

– Enkelte av virksomhetene Heimta Vitale har kjøpt, har organisert driften på denne måten. Inntrykket er ikke at disse virksomhetene har gjort det av økonomiske motiver. Heimta Vitale har og har hatt et klart mål om å endre praksisen i virksomhetene det gjelder, og det har vi langt på vei gjort selv om vi ikke er helt i mål enda, skriver hun i en e-post.

Les også: Mette Nord: – Å jobbe åtte dager i strekk er ikke innovasjon!

Søksmålene i omsorgsbransjen  

* Fagforbundet bistår tre medlemmer som har gått til sak mot Heimta Vitale.

* De krever å få dom på at de er og har vært fast ansatte, og de krever etterbetalt ytelser som de skulle hatt som ansatte.

* Fra før har 24 omsorgsarbeidere saksøkt Aleris Ungplan og Boi, som er et selskap i Aleris Omsorg Norge, på samme grunnlag. Saken går for Oslo tingrett.

* Heimta Vitale er en del av omsorgsselskapet Heimta og tilbyr tjenester innen BPA (brukerstyrt personlig assistanse).

* Det svenske selskapet Ambea kjøpte Heimta i 2016 og Aleris Omsorg i fjor høst.

* Denne uka ble det kjent at omsorgsdelen av selskapet Aleris, som altså er eid av Ambea, bytter navn til Stendi.

* På sikt skal Heimta integreres i Stendi. Tidligere Aleris-sjef Erik Sandøy vil være den øverste ansvarlige for Ambeas samlede virksomhet i Norge.

* Stendi blir dermed en av Nordens ledende aktører innen omsorgstjenester med ca. 26.000 medarbeidere.

Kilder: Fagforbundet, NTB, Heimta, Stendi 

###

Mer fra Dagsavisen