Nytt parti mot EØS

Et nytt parti med navnet Alliansen presenteres i Porsgrunn torsdag kveld.

 

Partiets kjernesak er å få Norge ut av EØS.

Partiet er ikke det samme initiativet som tidligere er blitt omtalt med samme navn, skriver Nettavisen.

En annen allianse

Det nye partiet blir lansert etter en debatt i regi av DebattForumLarvik på kulturhuset Ælvespeilet samme kveld. En pressemelding er planlagt utsendt allerede onsdag morgen, skriver Nettavisen.

Tidligere i høst ble det spekulert på om stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) var tiltenkt en rolle i et nytt og innvandringskritisk parti som den gang ble omtalt med navnet Alliansen.

Det vakte oppsikt da det ble kjent at Tybring-Gjedde og hans kone deltok på en middag der det nye partiet ble diskutert 24. august. Frp-paret sier selv at de forlot middagen da diskusjonen om et nytt parti dukket opp.

– Nasjonalisme med et smil

NRK har intervjuet partistifteren Hans Jørgen Lysglimt Johansen. Han sier at det nye partiet har én kjernesak: Folkeavstemning om norsk EØS-medlemskap.

Johansen sto fram under den amerikanske valgkampen som en ihuga Trump-supporter. Han mener både Trumps valgseier og Brexit viser at det er rett tidspunkt å ta opp kampen for selvråderett på.

– Vi mister selvråderetten, og den nasjonale evnen til å styre en rekke politiske felt selv. Den må vi ta tilbake, sier Johansen til NRK.

På spørsmål fra NRK om det er et nasjonalistisk parti Johansen stifter, svarer han:

– Altså, dette er nasjonalisme med et smil.