Annonse

Norske Skog utsetter fristen for redningsplan

Kreditorene i Norske Skog er fortsatt ikke enige om en redningsplan for selskapet. Ny frist er satt til tirsdag 3. oktober.

Annonse
Innenriks

 

Av Sofie Prestegård

 

Norske Skog utsetter fristen for å få på plass en redningsplan, melder NTB.

For å unngå konkurs måtte et tilstrekkelig flertall av kreditorene i Norske Skog godta styrets nye redningsplan.

Da styreleder Christen Sveaas la frem Norske Skog-styrets redningsforslag 18. september ble kreditorene gitt en frist til å si ja eller nei.

Fristen ble satt til fredag 29. september, altså i dag, klokken 17, men nå har selskapet har utsatt fristen til tirsdag 3. oktober, skriver E24.

Les også: Svinn på skogen

Falliterklært

Forslaget til redningsplan fra Norske Skog-styret ble først møtt med en kald skulder hos flertallet av de såkalt usikrede kreditorene, som kom på banen med sitt eget forslag der de kommer bedre ut, ifølge E24.

Dagens Næringsliv skriver at de usikrede obligasjonseierne, den såkalte juniorgruppen, lanserte onsdag sin egen redningsplan. Torsdag ettermiddag ble dette forslaget fallitterklært av seniorgruppen, altså eierne av obligasjonslån med pantesikkerhet, ifølge DN.

– Forslaget har etter vårt syn ingen sjanse for å oppnå den nødvendige støtten på tvers av kreditorklassene, skrev seniorgruppen i sin uttalelse.

Les også: Norske skog har fått på plass mellomfinansiering

Gjør gjeld om til aksjer

Norske Skog-styrets løsning fra 18. september innebar at gjelden kuttes fra ni til tre milliarder kroner, skriver E24.

Det skjer ved at alle kreditorene omgjør all gjeld til aksjer. De pantsikrede kreditorene får 94 prosent av selskapet pluss et obligasjonslån på 250 millioner euro til åtte prosent rente, skriver avisen videre.

De usikrede kreditorene får fire prosent av aksjene i det nye selskapet, mens dagens aksjonærer blir sittende igjen to prosent.

Les også: Norske Skog vil gjøre om gjeld til aksjer for å redde seg

– Større mulighet for enighet

– Refinansieringsprosessen er utfordrende, slik vi visste den ville være, men vi vil gi tid til å få fullført diskusjonene med de ulike interesserte partene. Vi tror at å utvide fristen for enighet vil gi større mulighet for å komme fram til en løsning, spesielt etter dagens signaler fra flere ulike parter, sier styreleder Christen Sveaas i en kommentar.

– Som vi har gjort klart tidligere, tror styret i Norske Skog at alle andre alternativer enn konsensus mellom kreditorene er dårligere løsninger, sier han videre.

Det opplyses også at selskapets syv fabrikker vil fortsette driften uansett utfallet av prosessen.

Les også: Plan B for Norske Skog

Stor gjeld

Refinansieringsprosessen i Norske Skog har trukket ut i tid.

I tillegg til stor gjeld fra papirprodusentens oppkjøpsraid på slutten av 90-tallet, har selskapet slitt med fallende papirmarkeder i lengre tid, skriver E24.

Norske Skog har understreket at selskapets fabrikker har en lønnsom drift, men at gjeldsbyrden og rentebetalingene er for høye.

Norske Skog er stor på produksjon av avis- og magasinpapir, og har i dag totalt syv papirfabrikker fordelt på regionene Australia og Europa, hvorav to er i Norge.

Les også: Lover bedre betingelser for industrien

Annonse