Innenriks

Norske krigsveteraner uten hjem

GLEMTE HELTER: De har deltatt i internasjonale operasjoner med det norske flagget på uniformen. Mange har risikert livet for Norge og fått sine liv ødelagt - etter hjemkomst til fedrelandet.

Blant norske soldater som har deltatt i internasjonale operasjoner i tjeneste for Norge, blir hverdagen for noen så vanskelig etter at de kommer hjem at de nå er å finne i statistikken over bostedsløse.

I en undersøkelse som Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) gjennomfører jevnlig for å kartlegge antallet bostedsløse i Norge, framkom for første gang tallene i statistikken i fjor.

Der går det fram at 98 veteraner ble identifisert som bostedsløse i 2012, noe som utgjør to prosent av de bostedsløse i Norge. Det kan være store mørketall på grunn av sannsynlig underrapportering, mener både forsker Evelyn Dyb, som var en av dem som gjennomførte undersøkelsen, og president Odd Helge Olsen i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).

Søvnløshet og misbruk

- At 98 veteraner sliter så sterkt at de ikke engang har et sted å bo, må tas på største alvor. Vi vet i tillegg at mange sliter i det skjulte, selv om det heldigvis er blitt mer åpenhet rundt dette. Tidligere var det svært ofte slik at veteraner som slet med psykiske senskader, gikk med dette inni seg og regnet med at det skulle gå over. Ofte er det omgivelsene rundt - en ektefelle, familiemedlem eller en venn - som griper inn, støtter dem og får dem inn i en behandlingssituasjon, sier Olsen, som oppfordrer veteraner til å søke hjelp.

- Et gjennomgående trekk ved veteraner som sliter, er at de får mareritt hvor de gjenopplever dramatiske og ubehagelige situasjoner fra sin tid ute, noe som igjen ofte går over i søvnløshet og et høyt bruk av alkohol som selvmedisinering, sier Olsen.

Ifølge NVIO-presidenten er problemene sammensatte for veteranene. Mange av dem forbundet møter, har problemer etter å ha vært FN-soldater i Libanon og på Balkan.

Håper på bedring

Dagsavisen har gjort forsøk på å komme i kontakt med bostedsløse veteraner for å få deres historier fortalt med egne ord. De har ikke hatt krefter til å stå fram.

- Mange er så nedkjørt at de i sine verste perioder ikke engang orker å lese aviser eller se på nyhetene på TV. De forteller at de ikke klarer å håndtere all rapportering om krig og elendighet, sier Olsen.

Han forteller at mange veteraner når de først kommer seg til lege, opplever å ikke få den hjelpen de trenger.

- De skal bruke det samme helsesystemet som vi alle bruker. Der kan de møte personer som overhodet ikke kan noe om de problemene de sliter med og opplever da stor skuffelse. I møtet med Nav beskriver mange en skikkelig kanossagang, sier Olsen, som likevel har håp om en sterk bedring for veteranene i årene som kommer.

- Regjeringen har lansert en handlingsplan hvor seks departementer skal samarbeide om å gjennomføre 126 tiltak for å ivareta personell før, under og etter utenlandstjeneste. Den har vi tro på, men det er viktig å sikre midler til, og gjennomføring av, tiltakene, sier Olsen.

Flere av tiltakene skal gjøre samfunnets ordinære helse- og omsorgstjenester og sosialfunksjoner i bedre stand til ivareta veteranene.

- Svært marginaliserte

Da Norsk institutt for by- og regionsforskning undersøkte veteraner i 2012, fant de en liten, men svært utsatt gruppe hvor menn er kraftig overrepresentert. Hele 84 prosent er menn. De aller fleste er født i Norge. Ni av ti er enslige, og 42 prosent har passert 45 år.

- Vi finner en overrepresentasjon av personer i institusjon, fengsel og natthjem eller personer som sover ute, skriver forskerne, Evelyn Dyb og Katja Johannessen, i rapporten.

Hele 84 prosent av de bostedsløse veteranene er avhengige av rusmidler, over halvparten har en psykisk lidelse, og mer enn én av fire har en fysisk sykdom eller funksjonshemning. 73 prosent har hatt bostedsløshet som et tilbakevendende problem i flere år eller har vært bostedsløse lenger enn seks måneder.

- Den overordnede konklusjonen er at vi har beskrevet en gruppe svært marginaliserte personer. Den forholdsvis lille gruppa befinner seg i randsonen av en allerede sårbar og utsatt gruppe mennesker. På bakgrunn av resultatene vi har beskrevet her, og som er relativt alvorlige for dem det gjelder, bør man vurdere å gå videre med en egen undersøkelse om bostedsløse veteraner, selv om gruppa er liten, skriver forskerne.

tore.letvik@dagsavisen.no

utenlands­oppdragene

Som veteran regnes personer som har tjenestegjort militært i internasjonale operasjoner i FN- eller NATO-regi etter 1945 og til dags dato.

Siden 1946 har Norge bidratt med militært personell i over 40 militære operasjoner rundt omkring i verden.

Om lag 120.000 nordmenn har deltatt i operasjonene. Antallet veteraner er imidlertid færre, siden mange har deltatt i flere kontingenter og operasjoner.

Her har norske soldater bidratt i internasjonale operasjoner siden 1946:

Midtøsten, India og Pakistan, Korea, Gaza, Libanon, Kongo, Jemen, Iran, Irak, Somalia, tidligere Jugoslavia, Makedonia, Bosnia og Kroatia, Guatemala, Angola, Kosovo, Sierra Leone, Øst-Timor, Etiopia, Eritrea, Kirgisistan, Afghanistan.

Det klart største oppdraget med utgangspunkt i antall utsendte fra Norge, har vært i Libanon med en deltakelse på 34.166 i perioden 1978 til 1999. Det har også vært store norske bidrag til Gaza, Balkan og Afghanistan.

Mer fra Dagsavisen