Innenriks

Norske barn spiller bort tida

Gutter bruker mellom 10 til 16 timer i uken på dataspill. Voldelige spill er populære.

- Barn og unge bruker mye tid på dataspill, og guttene betydelig mer enn jentene, sier seniorrådgiver i Medietilsynet, Thomas Haugan-Hepsø, til Dagsavisen.

Voldelige spill

På oppdrag fra Medietilsynet har Respons Analyse kartlagt bruken av dataspill blant barn i alderen 12 til 18 år. Jentene spiller ikke like mye som gutta, men bruker i gjennomsnitt fire til seks timer hver uke på spillingen. Den nye landsomfattende undersøkelsen kartlegger også foreldres syn på egne barns spillbruk. Tidsbruken bekymrer foreldre mer enn aldersgrensen på spillene. Barn og medier-undersøkelsen som ble lagt fram i september, viser at seks av ti gutter i alderen 12 til 14 år har spilt spill med 18-årsgrense. Av guttene mellom 9 og 11 år oppgir en av fem at de har spilt spill med 18-årsgrense.

- Hvorfor lar foreldre barna spille voksenspill?

- Vi lurer også på dette, men vi har foreløpig ikke noe godt svar på hvorfor. Foreldre må engasjere seg og ta bevisste valg, sier Haugan-Hepsø.

Verdikonflikt

- Jeg tror foreldre har en tendens til å blande sammen verdikonflikt og tidskonflikt. De sier det er tida og antall timer med spilling som er problemet - for å så be barna finne noe «ordentlig» å gjøre. Det kan forstyrre en viktig dialog om både tidsbruk og verdier, sier barnevernspedagog og gestaltterapeut Hélène Fellman til Dagsavisen.

Fellman har arbeidet med spillproblematikk de siste seks årene.

- Det er viktig å diskutere med barna om det er greit å spille voldelige spill og se voldelige filmer. Ikke nødvendigvis fordi man er redd for at barnet skal bli voldelig, men fordi det er en verdidiskusjon det er viktig å ta, sier Fellman.

­- Å ta bevisste valg og sette grenser er utfordrende for alle foreldre, men det virker som om dataspill er ekstra utfordrende, sier Haugan-Hepsø.

Nytt medium

- Foreldre som mener dataspill er bortkastet tid, vil ha et problem med at barna spiller. Barna spiller derimot fordi de synes det er utrolig verdifullt. Ulik verdivurdering er en av kjernene til konflikten om dataspill mellom foreldre og deres barn, sier medieviter Trond Steinsvoll Børsum til Dagsavisen.

Dataspill er et nytt medium, og mange foreldre anser dataspill som mindre verdifullt, ifølge Børsum.

- Mange foreldre ville sannsynligvis ikke vært like bekymret hvis barna brukte tid på aktiviteter som foreldrene verdsetter, sier han.

Mødre mer bekymret

Ni år gamle Sigurd Oroma er med mamma Agines Amal på Spaceworld for å kjøpe nytt dataspill. For niåringen går det helst i fotballspill, selv om han ofte har spilt spill beregnet på langt eldre.

- Jeg passer på slik at det ikke er voldelige spill han spiller. Og han får ikke lov til å spille så mye han vil. Da hadde han blitt sittende hele dagen. sier mamma Agines Amal.

Ifølge den nye undersøkelsen er mødre mer bekymret enn fedre for innholdet i spillene.

Avdelingssjef i spillavdelingen hos Spaceworld, Stig Johansen, forteller at skytespill fortsatt er mest populært.

- Spill som «Case of Death» og «Battlefield» er to populære spill, sier Johansen, som oppfordrer foreldrene til å følge med på hva ungene kjøper.

Spillproblemer

I dag arrangerer Medietilsynet Dataspillkonferansen på Litteraturhuset i Oslo. Målet med konferansen er en bred debatt om barns spillbruk, og stiller spørsmålet: «Diagnostisert, avhengig eller bare veldig engasjert?». Samtidig lanserer Medietilsynet nettsiden www.problemspilling.no.

- Det finnes mye god informasjon om spillproblemer. Med denne nettsiden samler vi informasjonen på ett sted, og vi ønsker å øke kunnskapen til hjelpepersonell, foreldre og andre, sier Thomas Hauga-Hepsø.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen