Viser norsk mote

Ditte Kristensen er klar for Oslo Runway.

Navn i nyhetene

 

Hvem: Ditte Kristensen

Hva: Initiativtaker til Oslo Runway.

Hvorfor: Onsdag starter Oslo Runway (OSLRW) med visninger i Kulturkirken Jakob.

Hvorfor må Norge ha en visningsarena for mote?

– Det må Norge absolutt heller ikke, men det er med og utvider bransjen, og skape økonomisk vekst. Vi må finne andre arenaer enn oljen for å få nasjonaløkonomien til å gå rundt. Jeg tror heller ikke at musikkbransjen må ha festivaler, men det bidrar til å bygge, skape oppmerksomhet og inspirerer bransjen og folk rundtom.

Hvem er Oslo Runway for?

– Hovedsakelig er det en arena hvor norske designere kan vise fram sine neste kolleksjoner for pressen, innkjøpere, både nasjonalt og internasjonalt, men for hver sesong utvider OSLRW seg og denne sesongen vil det være flere arrangementer som er tilgjengelig for mannen i gaten, som er interessert og nysgjerrig på den norske motebransjen.

Hva får vi se denne gangen?

– Jeg kan ikke avsløre hva som kommer på catwalken, men forvent en del inspirerende, fantastisk og nytenkende norsk design. Utover det vil det også være arrangementer rundt om i byen og tiltak som gjøres under OSLRW for å skape støtte omkring norsk motebransje.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er egentlig ikke en spesifikk jeg kan nevne. Jeg elsker når bøker kan ta meg med inn i deres verdener, om det er krim, kjærlighet eller fantasy – i det hele tatt alle sjangere. Så lenge jeg kan gjemme meg vekk fra virkeligheten og forsvinne i noen timer, har boken gitt meg akkurat det jeg trengte.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når mennesker smiler og ler. Det høres utrolig overfladisk ut, men jeg mener det faktisk – det verste jeg vet er når folk hakker på hverandre. Bare la det være – karma is a bitch.

Hvem var din barndomshelt?

– Posh Spice. Jeg var stor fan av Spice Girls og jeg skulle bli som Victoria når jeg ble stor. Min søster var Ginger Spice, så vi hadde mange dance off og sangkonkurranser. Da Ginger forlot gruppen var min søster helt knust og skulle aldri være fan av noen igjen.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Masse. Men en sak som jeg føler trenger mer oppmerksomhet, og som vi trenger å snakke mer om i offentligheten, er voldtekt. Den behandlingen som kvinner og menn som er utsatt for voldtekt får av staten, politiet, ja hele systemet rundt, er ikke god og støttende nok i Norge. Jo mer vi snakker om dette offentlig og står samlet vil vi få oppmerksomheten fra politikerne som kan bidra til å endre dette systemet til det bedre. Få folk til å snakke om voldtekt, for det er ikke tabu og må aldri bli nedsnakket eller sees slik. Det er noe helt forferdelig og umenneskelig som dessverre mange mennesker blir utsatt for, men som ofte blir dysset ned og gjort til tabu.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg er stor fan av sterke kvinner som tør å si sine meninger. Så jeg skulle gjerne ha en one on one-seanse med Malene Malling. Hun er for meg en powerwoman som var med å etablere Copenhagen Fashion Week (CFW) og motebransjen i Danmark, for mange år siden. Jeg skulle gjerne høre hvordan hun taklet forskjellige situasjoner og kom igjennom dem.