Annonse
Foto: Tone Helene Oskarsen

Ung debutant på Tinget

Annonse
Navn i nyhetene

Aleksander Stokkebø (22)

Stortingsrepresentant for Høyre

Er sammen med SVs Freddy Øvstegård den yngste på Stortinget

Du har nå en uke bak deg i landets nasjonalforsamling. Hvordan har det vært?

– Det har vært veldig spennende og lærerikt, og det er godt å være i gang med oppgavene. Jeg har allerede hatt to innlegg fra Stortingets talerstol i trontaledebatten. Ett om kunnskap og ett om hvordan skaffe flere jobber. Jeg sitter i utdannings- og forskningskomiteen, med et spesielt oppfølgingsansvar for saker som angår videregående opplæring, yrkesfag og fagskolene og det har allerede vært mye møtevirksomhet.

Du er sammen med SVs Freddy Øvstegård de yngste på Stortinget? Er det greit å løsne litt opp på «gubbeveldet»?

– Det er viktig med representanter i alle aldre. Jeg ønsker å være en ung stemme, men til sjuende og sist er det ikke alderen, men det å stå på og gjøre jobben som er viktigst.

Føler du at som en «juniorer» blir tatt på alvor av dem som har vært med en stund?

– Absolutt. Jeg føler meg veldig godt tatt imot både i Høyre og av de andre på Stortinget. Alle har vært hyggelige og hjelpsomme, og gir råd og støtte. Det setter jeg stor pris på.

I dag kommer mange rett inn på Stortinget uten noen som helst form for yrkeserfaring, og skal så være med å bestemme hva som skjer i landet. Har du den erfaringen som trengs?

– Stortinget skal representere hele befolkningen, og da er det viktig at representantene har ulik bakgrunn. Yrkeserfaring er viktig, men skal vi ha unge stemmer på tinget må vi også akseptere at ikke alle kan ha milelange CV-er fra yrkeslivet.

Du er vara for helseminister Bent Høie, og er på Stortinget så lenge han er statsråd. Føler du deg som en ekte stortingsrepresentant?

– Det gjør jeg absolutt. Jeg har fortsatt tro på et godt borgerlig samarbeide, og at Bent Høie fortsetter som helseminister lenge. Selv er jeg ydmyk for hver dag jeg får være på Stortinget og representere innbyggerne.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det må «Drageløperen» av Khaled Hosseini. Det er en fin bok om vennskap, og som får fram en rørende historie. Jeg har sans for romaner som er satt i en historisk kontekst.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det må være å bruke tid med familie og venner, og når hardt arbeid gir resultater.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var morfar Kjell. Han stiller alltid opp.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg kan være distré, og hele tida må skrive ned avtaler i kalenderen for å huske det.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da blir jeg gjerne å gå ut med venner på byen i Stavanger.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mangfold, frihet og fellesskap. Og et samfunn hvor hvem du er og hvor du kommer fra ikke skal ha noen betydning for dine muligheter til å lykkes.

Er det noe du angrer på?

– Det er det nok. Av og til gjør jeg feil valg. Da er det viktig å ta lærdom av det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Statsminister Erna Solberg. Jeg har veldig stor respekt for henne. Hun jobber hardt og leder Norge trygt gjennom krevende tider.

Annonse