Navn i nyhetene

Tror på pallplass

Hoppsjef Clas Brede Bråthen mener fire norske hoppere kan være med og kjempe om seier i Innsbruck i dag.

Hvem: Clas Brede Bråthen (49)

Hva: Hoppsjef i Norges Skiforbund

Hvorfor: Håper på norsk seier i Innsbruck i dag.

Norge har hatt suksess i hoppbakken i vinter. Hva er årsaken til denne suksessen?

– Vi har intensivert arbeidet med «sport science» og har ansatt folk i forhold til det. Det handler om å se hoppere og utstyr som ett system. Det har tidligere ikke vært mulig å oppdrive dokumentasjon på optimale løsninger. Nå har vi kommet mye lenger, og blant annet så har NTNU vært inne hos oss i lang tid.

Hvilken norsk hopper har du størst tro på i dag, i det tredje rennet i Hoppuka?

– Vi har et veldig sterkt lag, og tre-fire hoppere som kan være med å kjempe om pallen og seier. Daniel-André Tande, Anders Fannemel, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Robert Johansson. Samt at vi har Halvor Egner Granerud i positiv utvikling. Vi har et betydelig mye sterkere lag enn hva vi har hatt tidligere. Vi har drømt om å være i denne situasjonen.

For noen hersker det forvirring rundt reglene. Det er ikke alltid han som hopper lengst som vinner. Er reglene blitt for kompliserte?

– Det får de som ikke skjønner det argumentere for. Hoppinteressen har aldri vært større, og hadde reglene vært for kompliserte, hadde heller ikke interessen vært så stor. Men at vi nordmenn ikke liker endringer er ikke noe nytt. Vi har vel vært imot alle endringer som har vært i skiidretten.

Fungerer det systemet som er nå etter hensikten?

– Det er blitt mye mer rettferdig, men i en utendørsidrett som skihopping er, vil det aldri bli 100 prosent.

Når settes punktet for pluss/minus for vind. Er det i det øyeblikket det grønne lyset kommer?

– Det måles kontinuerlig. Hopperne får kompensasjon/trekk når de passerer en måler på hoppkanten, og en der de lander.

Østerrike har nedtur i bakken, og det spekuleres i om Alexander Stöckl vil bli ny landslagstrener. Kan du garantere at han forblir i Norge?

– Det er alltid farlig å garantere noen verdens ting. Vi har en tett og god dialog med Alexander og han er en ekstremt lojal person. Jeg kan ikke se for meg et scenario hvor vi ikke skal fortsette å jobbe sammen, så lenge det satses på skihopping.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Lysveven», av Silje Regine Bråthen. Fordi hun er dattera mi.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å se at familien har det bra, og at norsk hoppsport får bedre forutsetninger for å utvikle seg. Det er det lille perspektivet. Så håper jeg at verden i framtida blir en bedre plass å være.

Hvem var din barndomshelt?

– Ole Bremseth. Han var en fantastisk god skihopper som vokste opp i Eikerbygdene, og som jeg så opp til da jeg var ung.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg må bli flinkere til å få folk til å skjønne hva jeg egentlig vil. Engasjementet mitt i jobb kan innimellom bli for stort. Noe som kan virke litt provoserende på folk.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da koser jeg meg med god mat og drikke sammen med gode venner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er villig til å gå i bresjen for rettferdighet.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på at jeg har gjort ting slik at andre, som ikke fortjener det, har fått en dårlig opplevelse. Jeg håper det ikke skjer så ofte. Men jeg vet at det har skjedd, og jeg prøver hele tida å bli bedre på det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Siden jeg er så mye ute og reiser, må det bli min kone Hege.

Mer fra Dagsavisen