Curt Rice. FOTO: SONJA BALCI/HiOA

Tanker for et universitet

Curt Rice er professor og forsker som nå er ansatt som ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Har vært prorektor ved Universitetet i Tromsø og ledet senteret for fremragende studier.

Navn i nyhetene

 

Hva mener du HiOA være i framtida?

– Et universitet som leverer profesjonsutdanninger basert på det nyeste innenfor forskning og høykompetente arbeidstakere til samfunnet.

Hvorfor vil høyskoler bli universitet?

– Du får noen fullmakter til å opprette høyere utdanningsprogrammer hvis man blir universitet, og de som har nødvendig tyngde bør få den statusen. Begrepet universitet er så anerkjent internasjonalt at det åpner dører til samarbeid også i utlandet. For oss er det viktig å bli et universitet. Jeg har en åremålsstilling på fire år, jeg satser på at vi er i mål innen den perioden.

Er Oslo stor nok for å ha to universitet?

– Vi har komplementære profiler og et framtidig universitetet for profesjoner vil gi et enda mer komplett tilbud.

Hva mener du om regjeringens reformer for høyere utdanning?

– Kunnskapsministeren er opptatt av å heve kvalitet både i forskning og utdanning. Ingen kan være uenig i en slik målsetting, og det er veldig flott at vi har en minister som tar tak i det. Jeg er ikke enig i alle forslagene, men mener likevel at han gjør en bra jobb i å gjøre sektoren synlig.

Hva er det du er uenig med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om?

– Han er opptatt av kvalitet, men jeg mener det kunnskapsministeren legger til grunn for sin definisjon av kvalitet ligner mer på kvantitet. Han mener for eksempel at en doktorgrad er god så lenge det fører med seg et visst antall studenter. Det mener jeg er å ha mer fokus på kvantitet. Men jeg setter pris på at retorikken handler om kvalitet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Da tenker jeg på den første gangen jeg var på ferie i Europa i 1983, satt på en strand i Frankrike og leste en bok skrevet av Bertrand Russell: «The History of Western Philosophy». Den boka lærte meg mye om hvordan man tenker og komme fram til konklusjon.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er lykkelig når jeg er sammen med folk som er engasjerte og som vil noe.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg skulle veldig gjerne hatt en sangstemme. Det hadde gjort livet bedre.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har veldig vondt av den pågående rasekonflikten i USA. Så sent som i forrige uke viste en ny video at en politimann skyter og dreper en svart mann. Det er utrolig tungt. Og hadde jeg vært i USA nå hadde jeg gått i tog mot diskrimineringen.

Er det noe du angrer på?

– Å ja, det er mye. Jeg har en sønn og jeg tror alle foreldre angrer på noe i løpet av barnas oppvekst. For eksempel at jeg enkelte ganger ikke har prioritert riktig i forhold til familien.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hvis jeg måttet stå fast, måtte det være med et menneske som har meninger og masse kunnskap. Og en person som jeg lenge har vært inspirert av er biolog Richard Dawkins som har skrevet «The Selfish Gene». Kanskje en halvtime i heisen hadde gjort seg.