Navn i nyhetene

Språkentusiasten

Jakob Oftebro (28) ble denne uka hedret med nordisk språkpris. Aktuell i det danske krigsdramet «1864» på TV 2 og skal i gang med filmen «Birkebeinerne».

Du ble tildelt språkpris for ditt engasjement for nordisk språk. Hvorfor akkurat de nordiske språkene?

- Jeg jobber mye for at mine kolleger i Norge og resten av Norden skal bli flinkere til å arbeide med og se hverandres prosjekter. Sammen er vi over 20 millioner. I tillegg har jeg vært aktiv med «Norden i skolen» hvor man lærer om språk på tvers av landegrensene.

Hva kan nordmenn bli flinkere til?

- Mediene burde ta islandske, svenske og danske filmer og TV-serier mer på alvor ved å skrive om dem og presentere grundige anmeldelser. Ikke bare Hollywood-filmer eller krim­serier. Jeg mener de nordiske landene lager filmer som vi kan relatere oss til i større grad enn det som kommer fra Hollywood.

Du har bodd og gått på skole i Danmark. Hvordan har det påvirket deg?

- Det er lite som skal til for at man får en helt annen forståelse av en bok eller film hvis man oppdager den på originalspråket. Jeg forsøkte blant annet å lese Hamsun på dansk. Det fungerte ikke like godt. Og det er mye morsommere å lese Tomas Tran­strömer på svensk. Jeg har tjent mye på at jeg dro til Danmark for å studere. Språkbarrierene er blitt mindre, men jeg føler også at jeg er blitt beriket rent kulturmessig av å se mye dansk og svensk film. Også har jeg fått utvidet mitt arbeidsmarked. Det tror jeg også gjelder for de titusener av svenske ungdommene som er i Norge for å jobbe.

Hvilke filmprosjekter jobber du med nå?

- Akkurat ferdig med den dansk-norske filmen «Tordenskiold» hvor jeg spiller Peter Wessel Tordenskiold. Og så skal jeg snart i gang med Nils Gaups film «Birkebeinerne».

I tillegg ser norske TV-seere deg i det danske storsatsingen «1864» Mye historisk drama?

- Ja, det er mye historiske filmer som lages for tida, og TV-serien «1864» synes jeg er blitt storslagen. I de to første episodene blir man introdusert for et stort karaktergalleri som må etableres. Jeg er glad for at flere anmeldere oppsummerer serien som veldig bra. Så man må fortsette å følge med.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte» gjorde nok mest inntrykk på meg som barn. Jeg brukte fem år på å lese den ferdig fordi det var så mange triste hendelser i boka at jeg bare måtte bare legge den fra meg og la den vente litt før jeg fortsatte.

Hva gjør deg lykkelig?

- Mye gjør meg lykkelig, som for eksempel familien min.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde to barndomshelter: ­Fantomet og pappa.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Selvhat er jo bare tull. Men det er mange ting som jeg ikke er helt fornøyd med.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Det er veldig mange ting, men akkurat nå har jeg ingen fanesak. Jeg har jo gått i mange 8. mars-tog, men det er lenge siden fordi jeg har vært lite hjemme, dessverre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Da må jeg svare kjæresten min.

Mer fra Dagsavisen