Spøk ble Ski-dystopi

– Det er en Facebook-spøk som er blitt dratt altfor langt og jeg koser meg veldig, sier Jenny Jordahl.

 

Hvem: Jenny Jordahl (29)

Hva: Tegneserieskaper fra Ski.

Hvorfor: Hennes nyeste tegneserie «Ski-FI» har fått enorm oppmerksomhet og har blitt utsolgt fra Blokk forlag.

Du har laget en dystopisk tegneserie om lokalpolitikk, sabotasje og Ski-storsenter. Det må du nesten forklare hvordan skjedde.

– Haha! Marta Breen og jeg lagde en bok som heter «Kvinner i Kamp», som har blitt solgt til 17 land. Jeg skulle bli intervjuet i min lokalavis; Østlandets Blad. Journalisten spurte om jeg kunne ha skrevet noe som forankret meg lokalt til Ski. Jeg greide halvspøkete å si at jeg skulle lage en tegneserie om Ski. Tittelen på saken ble: «Jenny tar feminismen ut i verden – lover tegneserie om Ski i framtida».

Da satt du greit i det?

– Ja, og saken ble delt masse på Facebook og det tok rett og slett helt av. Mange folk fra Ski engasjerte seg.

Var de litt sånn: «endelig, vår tur!»?

– Ski er et underkommunisert tema. Det er en forstad folk ikke føler så stor lojalitet til. Man snakker mye om Bergen hvis man er fra Bergen, men jeg føler den samme identiteten manglet litt i Ski. Men midt opp i denne Facebook-tråden så foreslo folk hva jeg kunne trekke inn i en potensiell tegneserie. Blant annet Skis lokalsang som ingen egentlig har hørt om. Den heter: «Solnedgangen i Ski», som handler om at Ski ikke har noen ting; ikke fjell og ikke fjord, men i det minste kan man se solnedgangen hver kveld over Ski. Det ble foreslått at jeg burde lage en dystopi om hva som hadde skjedd om solnedgangen forsvant og vi hadde INGENTING.

Og da ble det tegneserie?

– Ja! Jeg hadde litt tid mellom prosjekter og meldte meg på et arrangement under Oslo Comics Expo i juni, hvor man får 24 timer på seg til å lage en serie. Vi var flere tegneserieskapere som deltok.

Så du brukte 24 timer?

– Ja! Men jeg hadde manus nesten klart i Facebooktråden, da. Så det har jo bare tatt helt av.

Ja, Morgenbladet hadde en sak og podkast om boka di. Nå er den utsolgt hos forlaget. Hva tenker du om det?

– Det var veldig gøy når Morgenbladet ringte og ba om en omvisningstur på Ski Storsenter. Det trodde jeg aldri skulle skje i livet mitt. Det er en Facebook-spøk som er blitt dratt altfor langt og jeg koser meg veldig. Jeg tviler på at den blir solgt til 17 land den óg. Da vet jeg ikke hva jeg tenker om verden lengre.

Kan du fortelle kort hva tegneserien handler om?

– Den handler om at Ski og Oppegård har slått seg sammen, så handlingen foregår tjue år inn i framtida. Det har vært en dramatisk hendelse som skjedde under Halmfestivalen, der simulatoren eksploderte og mørkla Ski under en sky av forurensning. Alle måtte søke tilflukt til Ski Storsenter.

DET høres skummelt ut ...

– Olav Thon håver inn store summer på at folk har levd der i tjue år, og senteret bare vokser og vokser. Utbygging av Follo-banen er også et tema. Jeg føler de har holdt på med den siden før krigen. Så de kommer seg jo aldri vekk fra Ski. Det er apokalypse-stemning. Hvorfor har ikke Olav Thon tilkalt hjelp? Hovedpersonen, som jobber på Big Bite, skal oppklare dette sammen med noen av Skis helter.

Er det ekte personer med?

– Ja, så jeg håper alle som er med synes det er greit og gøy! Blant dem som er med er den verdenskjente blackmetal-legenden Gylve Fenriz, som også er lokalpolitiker i Oppegård.

Hva sier boka om ditt forhold til Ski?

– Hmm, haha! Jeg har nok et litt ironisk forhold til hjemkommunen. Men ved å jobbe med denne boka har jeg funnet ut at jeg kanskje har større lojalitet til Ski enn det jeg først trodde!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Huset på den skarlagensrøde sletten» av Thore Hansen. Pappa kjøpte den på et loppemarked og jeg arvet den. Det er en dødsfin og klok fabel om å være ensom, finne noen og leve et liv sammen.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg likte ikke folk jeg. Bare animerte folk og dataspill. Jeg ville være Link i Zelda, men det var veldig vanskelig siden jeg var fra Ski og var et ekte menneske.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Anja Dahle Øverbye og Ingrid Brubaker fra Blokk forlag, for å diskutere mulighetene for å gi ut oppfølgeren «After Ski-Fi». Det hadde vært kjempegøy. Men nå må jeg passe meg for hva jeg sier til media!