Slakter norsk «Jacko»-dekning

Michael Jacksons norske fanklubb-sjef nekter å tro på beskyldingene mot den avdøde artisten.

 

Hvem: Marius Wærhaug Madsen (31)

Hva: Leder i den norske fanklubben til Michael Jackson.

Hvorfor: Søndag sendte NRK en ny dokumentar med overgrepsanklager mot den avdøde artisten.


I en ny dokumentarfilm rettes det igjen anklager mot Michael Jackson om overgrep mot barn. Som leder i Jacksons norske fanklubb er du godt kjent med de tidligere sakene mot ham, og nå denne. Hva er din vurdering?

– Jeg anser dette som to personer som helt uimotsagt får slippe til og slenge ut beskyldninger til hele verden, uten at noen medier – hvert fall blant de norske – utøver skikkelige presseskikk og sjekker om påstandene er reelle.

At det ikke er blitt sjekket om påstandene er reelle – hva bygger du det på?

– Blant annet på norske mediers behandling av saken, og deres hittil ganske manglende evne til å sette av en dag for å gjøre egen research på de to som kommer med beskyldninger, eksempelvis selv kontakte kilder og undersøke forhold.

Og du tror ikke på beskyldningene?

– For det første er mye av det som kommer nå motbevist allerede. For det andre så er de helt åpenbart ute etter å tjene penger slik jeg ser det. Dette er to personer som har saksøkt Michael Jackson-boet for over 100 millioner kroner, men saken ble avvist. Den avgjørelsen har de anket. Og nå kommer denne dokumentaren. Jeg mener at mediene burde vært varsomme med å være talerør for dem siden de står midt i en ankesak. Dette er to som vil tjene på at verden tror på historiene deres. Jeg vil si at med den timingen og bakgrunnen, er det grunn til å være kritisk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Og hvorfor tror ikke du på dette?

– I dokumentaren er det ingen andre enn disse to som får avkrefte eller bekrefte. Dokumentaren er kontroversiell nettopp fordi den ikke gir mulighet til tilsvar. Og han som har laget den, har sagt at han tror på dem som kommer med beskyldningene. Samtidig er det en lang rekke personer som har stått fram og sagt at dette bare er tull – det gjelder studioansatte som har jobbet med Michael Jackson, ansatte ved Neverland ranch, ansatte i staben hans, kokken som jobbet der, barnepiken hans og familie. Det er folk som har jobbet med ham i 20 år. Og ingen av dem slipper til i dokumentaren.

Over til de faste spørsmålene i denne spalten – hvem var din barndomshelt?

– Blant andre Michael Jackson, selvfølgelig.

Hvorfor det?

– Skal dette egentlig være korte svar?

Tja, du kan hvert fall gi det et forsøk.

– Han var verdens største talent innen dans, musikk – ja, underholdning egentlig. Det var en helt særegen stil og en helt særegen historie, den kanskje største suksesshistorien av dem alle i USA. Og i verden. Jeg var 14 år, og lærte meg alle bevegelsene, ble inspirert av stilen og begynte å kle meg som ham. Og videoen til «Earth Song» gjorde at jeg for første gang ble opptatt av klimaspørsmål, dette var i 1996 allerede. Så han var et godt forbilde som har åpnet øynene mine for mange ting, også eksempelvis for fattigdom og sult i Afrika.

Les også: Hørte Michael Jackson live i mammas mage

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ringenes Herre-bøkene. Jeg er stor fan av Tolkien.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg en bøtte med Häagen-Dazs-is, og setter meg i sofaen foran en film og spiser hele. Og angrer etterpå.

Les også: «Simpsons»-skapere trekker Michael Jackson-episoden «Stark Raving Dad»

Hva gjør deg lykkelig?

– Akkurat nå må det være min forlovede, Pao. Hun har nettopp flyttet hit fra Thailand, og vi skal gifte oss nå i mars.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– EU. Et av de første politiske minnene jeg har, var at jeg gikk i demonstrasjonstog mot EU – jeg tror det var i 1993.

Er det noe du angrer på?

– Det er kanskje litt dumt å si, men jeg skulle ønske at jeg fikk meg fast jobb tidligere. Etter at jeg var ferdig utdannet jobbet jeg lenge som selvstendig næringsdrivende. Jeg har jobbet lenge som journalist.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg kunne selvsagt svart Michael Jackson, men om jeg skal velge en som er i live i dag blir det George Lucas. Han er for så vidt også en av heltene fra min barndom – jeg er stor Star Wars-fan også. Da ville jeg spurt ham om hvor fornøyd han er med hvordan sagaen har endt opp etter at han solgte sagaen til Disney.