Navn i nyhetene

Skuffet rusliberalist

– Man kan kanskje si at jeg er preget av å ha bodd i Bergen et par år, sier Sondre Hansmark om sitt engasjement for rusmiddelpolitikken.

Hvem: Sondre Hansmark (22)

Hva: Leder for Unge Venstre.

Hvorfor: Venstres landsmøte sa i helgen nei til ungdomspartiets forslag om liberalisering av rusmiddelpolitikken.

Landsmøtet sa nei til både å «klassifisere rusmidler etter skadepotensial og regulere tilgangen på dem deretter» og å «vurdere egne utsalgssteder for rusmidler med lavt skadepotensial». Er du skuffet?

– Ja, jeg skal ærlig innrømme at jeg er litt skuffet. Men det skal sies at programmet vårt allerede går ganske langt ved å si at man vil «se på hvordan rusmidler skal reguleres». Vår kamp på dette landsmøtet var for å peke på mer konkrete måter å regulere dette. Det var ikke landsmøtet klar for, men jeg vil påstå at vi har en rusmiddelpolitikk som går ganske langt, og som vil regulere rusmidler på sikt.

Hvorfor er rusmiddelpolitikken så viktig?

– Fordi det handler om de svakeste menneskene i samfunnet. 280 mennesker dør av rus årlig. Om en jumbojet med mennesker falt ned hvert år ville man satt ned en havarikommisjon. Det har man ikke vært villig til å gjøre i ruspolitikken. Det handler om hvordan man ser på og behandler rusavhengige. I trafikken har vi innført gode reguleringer og begrenset problemene. Vi vet hva som hjelper tunge rusmisbrukere, men moral er satt foran gode tiltak i ruspolitikken.

Hvorfor er dette viktig for deg?

– Man kan kanskje si at jeg er preget av å ha bodd i Bergen et par år. De åpne rusmiljøene er tydelige i Bergen, for eksempel i Nygårdsparken. Man har ikke hatt en god nok politikk, man har flyttet rusmisbrukerne rundt og gitt dem bøter og man har ikke hatt de nødvendige hjelpetiltakene. Det er nok derfor jeg har fått et så sterkt engasjement.

Dette var ditt første landsmøte som leder for Unge Venstre. Hvordan var det?

– Man kjenner på ansvaret for å få gjennom politikk. Vi har hatt et godt landsmøte, for eksempel har vi sørget for at man ikke skal gjøre ulønnsomme investeringer i oljenæringen. I mediebildet er det Unge Venstre som har dominert: oljepolitikk, miljøpolitikk, at smartklokker ikke skal kunne overvåke barn. Vi fikk gjennom mye.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Prosessen» av Kafka. Det er en bok som hele tida ligger i bakhodet. Venstres slagord er «mennesker foran systemer». Kafka beskriver maktesløshet i møte med store systemer på en god måte. Det er noe som er viktig for et liberalt parti.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er veldig glad i spille musikk. Å komme hjem til Askøy og spille piano er det noe av det som gjør meg lykkeligst.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er fryktelig kjedelig og gjør veldig lite galt, Jeg burde kanskje ha vært mer rebelsk, men når man skal være leder for et ungdomsparti skal man jo helst ikke ha gjort så mye galt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg må nok være så pretensiøs at jeg sier Platon. Breddekunnskapen hans og alle de kloke spørsmålene hans, er noe jeg kunne tenke meg å oppleve i levende live.

Mer fra Dagsavisen