Skeivt på Sørlandet

FRI-leder Ingvild Endestad forteller at en veldig høy andel av LHBT-personene på Sørlandet har forsøkt å ta livet sitt.

 

Hvem: Ingvild Endestad (31)

Hva: Leder av FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Hvorfor: Blir trist av å følge konflikten i KrF om vielse av et lesbiske par. Drar til Skeive Sørlandsdager for å feire og gå i pride-parade til helgen.

KrF-politiker og prest Geir Jørgen Bekkevold har viet det lesbiske paret Mona Høvset, som er KrFs kommunikasjonssjef, og Louise-Hill Vegsund. Det har ført til oppvask i partiet og over hundre personer har meldt seg ut i protest. Hvordan oppfattes denne konflikten i skeive miljøer?

– Jeg synes dette er ganske trist, at to personers forhold og ekteskap og det som skal være en lykkelig dag, blir gjenstand for en slik politisk konflikt.

Er du overrasket?

– Nei, det er jo slik at KrF holder ekteskapet mellom mann og kvinne som noe med høyere verdi enn andre samlivsformer. Men jeg synes det er veldig uryddig når en del knytter sin utmeldelse til sin kollegas privatliv. Hvis dette virkelig handler om et større politisk spørsmål, burde de heller snakke om det og ikke ekteskapet til sin partikollega.

Er KrF siste motstandsskanse for homokampen?

– Jeg skulle ønske jeg kunne si det, at vi hadde vært så nært likeverd og likestilling. Men i går kom levekårstall for LHBT-personer (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, journ.anm.) på Sørlandet, og det var veldig dyster lesning. En veldig høy andel av LHBT-personene der har forsøkt å ta livet sitt, møter lav kunnskap i helsetjenesten og mange oppgir at de har blitt trua og utsatt for vold. Sånn er det ofte med likestillingskamper – en kan kjempe på papiret, men vi må også få likestilling i folks hoder. Vi ser på en del holdninger at vi dessverre har et stykke igjen.

– Altså særlig på Sørlandet?

– Over hele landet, men Sørlandet skiller seg ut. Der ser vi holdninger som er mye mer negative enn i andre deler av landet. Og det gjenspeiles i hvordan folk har det der. Vi kommer ikke unna at hvordan folk ser på deg, påvirker hvordan du har det.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er mange. Bøker er det som endrer perspektivene mine mest. Jeg tror den første boka som virkelig festa seg var Farvel Rune, som jeg leste da jeg var ganske liten. Det var første gang jeg skjønte konseptet død og savn. Jeg kan fortsatt lese den og umiddelbart begynne å gråte.

Hva gjør deg lykkelig?

– Akkurat nå så gjør det meg veldig lykkelig å vite at jeg skal reise til Sørlandet i morgen og gå i pride parade på lørdag med hele det fargerike fellesskapet som også finnes der for å markere Skeive Sørlandsdager.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er fryktelig distré, særlig på privaten. Jeg mister telefonen min og pengeboka og husker aldri hvor jeg har lagt nøklene mine. Jeg skulle gjerne brukt all energien jeg bruker på å lete etter nøkler på noe annet.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg meg helt fri fra jobb og forpliktelser og spiser mye og god mat og drikke med folk jeg er glad i. Kanskje også for penger jeg ikke har.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Akkurat nå skulle jeg gjerne stått i heisen sammen med alle ordførerne i Agder, stappet sammen i en heis, så vi kunne snakket om hvordan vi kan få til en skikkelig dugnad for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner på Sørlandet, så alle kan leve frie og gode liv.

Det måtte vært en stor heis.

– En veldig stor heis, men det er jo også veldig mye mer behagelig. Da skulle vi fått god tid til å snakke sammen.