Annonse

Skeier ut med trening

Rektor Curt Rice vil gjerne gjøre Høgskolen i Oslo og Akershus til universitet og gi det et navn som Språkrådet synes lite om.

Annonse
Navn i nyhetene

 

Hvem: Curt Rice (55)

Hva: Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hvorfor: Høgskolen i Oslo og Akershus forsøker å bli universitet og vil gjerne kalle det nye universitetet OsloMet – Storbyuniversitet.

Hva gjør at OsloMet er et godt navn til et universitetet, slik du ser det?

– Met er en forkortelse for metropolitan som er et godt etablert uttrykk internasjonalt, og vi ønsker å tiltrekke oss internasjonale studenter og kollegaer. «Metropolitian» viser også til universiteter som ligner vårt, midt i byen, med profesjonsutdanninger, litt eldre enn snittet. Vi ønsker å la forkortelsen være en del av navnet, slik at hele navnet blir OsloMet – Storbyuniversitet. Jeg ønsker et navn som forteller hvor vi er, og litt hva vi holder på med. Det er også viktig at navnet ikke forveksles med Universitetet i Oslo. Dette er første gang en by i Norge får to universiteter.

Språkrådet sier klart at dette navnet bryter med norske språkregler. Hva er grunnen til at du ikke ønsker å ta Språkrådets kritikk til deg?

– De er opptatt av skrivemåten med en stor m i midten. Å henge seg opp i det mener jeg blir litt gammeldags. Mange private bedrifter bruker den samme skrivemåten, og det har blitt helt vanlig å gjøre det. Jeg mener at ikke bare privat sektor skal være innovative og kreative. Det må også offentlig sektor være. Å gjøre forkortelsen OsloMet til en del av navnet mener jeg er mer stilig og viser at vi er en ung og moderne utdanningsinstitusjon.

Hvilken andre navneforslag var på blokka?

– Det var nesten 200 navneforslag som kom inn. De som kom lengst var Aker universitet og Nova universitet Aker blir helt tåpelig på engelsk, og jeg har heller ikke lyst å gå inn i en diskusjon om varemerke med Aker Solutions. Det andre alternativet Nova var også problematisk. Det er tusenvis av organisasjoner som heter akkurat dette. Et tredje alternativ var Norges profesjonsvitenskapelige universitet. Det ville gitt forkortelsen PVU, som ikke er spesielt god. I tillegg er det ikke alle her som mener de driver med profesjonsstudier.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Where good ideas come from» av Steve Johnson. Den gir innsikt i hvilket miljø som er nødvendig for å få til innovasjon. Det er akkurat det jeg ønsker å få til på et nytt universitet.

Hva gjør deg lykkelig?

– Positive tilbakemeldinger på Twitter, og det fantastiske navnet vi skal få.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg hadde noen lærere som hadde veldig stor påvirkning på meg som barn. De hjalp meg med å finne fram til mine egne interesser.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg en dobbeltøkt på treningssenteret.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Kanskje at jeg sliter med å slutte å tenke på ting.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på at jeg ikke brukte mer tid på sønnen min da han var liten.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Vi er så uenige i innvandringsspørsmålet. Jeg vil prøve å finne ut hvordan det har seg at hun mener det hun mener i det spørsmålet.

Annonse