Navn i nyhetene

Skaper blest om tall

Siviløkonom og økonomikommentator Cecilie Langum Becker er veldig glad i tall. Hun mener at vi generelt har en frykt for økonomi, og vil ha faget som pensum allerede på barneskolen.

Hvem: Cecilie Langum Becker (38)

Hva: Siviløkonom

Hvorfor: Jobber som økonomikommentator i NRK

Hvorfor er økonomistoff så viktig?

– Hvor skal jeg begynne? Det er så viktig for det handler om å forstå samfunnet vi lever i og alt rundt oss. Forstå den verdiskapningen som næringslivet er. Hva samfunnet bruker penger på. Hvor pengene kommer fra. Hvordan jobber skapes, og hva bedriftene driver med. Økonomi er litt undervurdert i samfunnet vårt, og får altfor liten plass. I næringslivet sitter det mye makt og skal man få til endringer i samfunnet, som for eksempel likestilling, så er det naturlig å starte her.

Økonomi kan for mange virke tungt og vanskelig å forstå. Hvordan får du økonomi til å nå fram til folk?

– Jeg bruker mye tid på hvordan jeg formulerer meg, og luker ut vanskelige ord enten jeg kommenterer på nett eller radio/TV. Jeg bruker mye tid på å bearbeide manus, og jeg bruker eksempler som folk kan kjenne seg igjen i. Jeg kommentere ikke først og fremst for professorer og så videre.

På skolen lærer vi å gange og dele, men lite om økonomi. Bør dette bli et obligatorisk fag?

– Selvfølgelig bør det inn i skolepensum, og helst fra barneskolen av. Vi har en frykt for tall og frykt for oversikt over egen økonomi. Det burde være mer positivitet rundt tall og økonomi. Matte er ikke så vanskelig. Jeg møter mange i NRK, som sier «dette kan jeg ikke noe om». Folk er redde for å virke dumme når det kommer til tall.

Du jobbet tidligere i Dagens Næringsliv som digitalsjef. Har det vært en brutal overgang?

– Nei, jeg vil ikke si det. Dette er en helt annen jobb enn det jeg er vant med fra før. Med det støtteapparatet NRK har, så er alt så profesjonelt. Det fungerer som en klokke. Det finns ingen spisse albuer, og alle er veldig åpne. De har en kultur hvor du får klapp på skuldra etter å ha vært på lufta med en sak.

Du har snart vært i NRK i ett år. Føler du at jobben har svart til forventningene?

– Jeg opplever det slik. Vi får på mer økonomistoff nå enn tidligere, og vi får mye sendetid. Vi har mange flater å fylle, både nett, TV og radio. Jeg jobber sammen med andre økonomijournalister i et team, og jeg føler at vi får mye oppmerksomhet, også internt.

Hva er en god økonomisak?

– Det varierer selvfølgelig. I i fjor høst var det mye oppmerksomhet, rundt kraftspekulanten Einar Aas. Den berørte folk mer enn jeg hadde sett for meg, og var en spektakulær sak. Det var viktig å forklare hvorfor det endte slik det gjorde, og hvorfor han med milliardgjeld kunne beholde huset. Vi har også satt søkelyset på forbrukerlån og inkassobransjen. Dette er saker som går helt inn i lommeboka til folk. Det var også viktig å forklare hva rentehevingen i fjor høst betyr for folk.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– I all beskjedenhet vil jeg si at jeg leser mye. Jeg er veldig glad i Helga Flatland, og da trilogien «Bli hvis du kan». Også Lars Myttings «Svøm med dem som drukner» gjorde inntrykk. Jeg er glad i bøker med godt språk, enten det er på norsk eller engelsk.

Hva gjør deg lykkelig?

– Barna mine på to, fem og sju. De gjør meg både lykkelig og frustrert.

Hvem var din barndomshelt?

– Tennisspilleren André Agassi. Jeg er selv gammel tennisspiller, men la opp da jeg var 14 men jeg var da heller ikke så veldig god. Nå i voksen alder spiller jeg masse, og kan si at jeg er ganske god. Min styrke på tennisbanen er min «killer forehand».

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg blir ganske fort sint. Aldri på jobb, kun privat. Og det går ut over mann og barn. Støy og kaos, som sko rundt omkring, skrikende, sutrete og utakknemlige unger gjør meg sint. Men det går veldig fort over.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg dyre ting jeg ikke har råd til. Jeg er glad i å kjøpe klær.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Abortsaken. Og da for fri abort selvfølgelig.

Er det noe du angrer på?

– Jeg føler at jeg har vært ganske heldige med de valgene jeg har tatt. Kanskje at jeg la opp som tennisspiller så tidlig. men jeg føler at ting har falt seg ganske greit for meg. Noe jeg har reflektert mye over.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må være Donald Trump. Det ville vært ok å ta en skikkelig prat med ham, og prøve å komme inn i hodet på ham, og finne ut av hvordan han tenker og fungerer.

Mer fra Dagsavisen