Navn i nyhetene

Savner elefantene på sirkuset

Men kona har Are Arnardo med seg i manesjen.

Hvem: Are Arnardo (47)

Hva/hvorfor: Illusjonist, tredjegenerasjons sirkusartist og daglig leder for Cirkus Arnardo. Turnerer med Cirkus Arnardo på Østlandet.

Fortell litt om showet!

– Det er fullspekket av følelser. Vi har sterkmann som vi har profilert mye. Han har verdensrekorder i å trekke ting og kaste ting opp i været. Han er en kraftplugg. Så har vi ei som er slangemenneske og skyter pil og bue med beina. Og så har vi huskyer, ponnier og tre gutter fra Kenya som er akrobater.

Du er selv også sirkus-artist. Hva kommer du til å vise fram på sirkuset?

– Jeg har tatt opp arven fra bestefar og driver med illusjoner. Jeg opptrer med kona mi og tryller henne bort, deler henne opp i ni og går ned i en kiste og bytter plass med henne på en uforklarlig måte. Vi er omringet av publikum 360 grader, så dette er ikke noe fake.

Hvordan fant du ut at du ville følge i din fars og farfars fotspor og drive med sirkus?

– Det har vel ligget litt i kortene at det skal gå i generasjoner. Jeg har vokst opp med det miljøet rundt meg. Jeg har fått lov til å prøve meg fram og har klart det litt og litt fram til jeg plutselig sto der med hele ansvaret i hånda. Men jeg har også fått muligheten til å gjøre andre ting, som å være i militæret og studere på BI.

Hvor mye jobb innebærer det å være illusjonist og daglig leder for Arnardo?

– Jeg har funnet ut at døgnet har 24 timer, og jeg trenger dem. Om sommeren er det stort sett jobb fra du står opp til du går og legger deg. Om vinteren får man mulighet til å komme seg til hektene igjen.

Jeg ser ikke noen elefanter eller andre ville dyr på oversikten over årets show. Hvorfor har dere sluttet med det?

– Elefantene har vi pensjonert. Det gjorde vi 2014. Mange av dem er satt i zoologiske hager. Vi ar valgt å la det være av hensyn til at de er gamle – de er 40-50 år, ettersom det ble slutt på import av sirkuselefanter i 1974. Personlig synes jeg det er et savn. Jeg har vokst opp med elefanter, men jeg kan si at ingen kommer til å savne elefanter under forestillingen.

Aha, så dere sluttet ikke med det på grunn av kritikken for å ha ville dyr ...

– Den kritikken får vi fremdeles for å ha hunder og ponnier. Elefanten så trist og lei ut og var stor og klumpete, men vi har ikke blitt presset til å slutte med det. Hadde det vært unge dyr på markedet fortsatt, ville vi ha fortsatt med det.

Hvor lenge kommer du til å holde på med sirkus?

– Det er et godt spørsmål. Jeg kommer nok til å holde på til jeg går av. Eller til jeg tar kvelden. For meg er det livet, slik det var for bestefar og pappa. Jeg har giftet meg med en italiensk linedanserinne, så jeg har giftet meg innenfor miljøet og trives med det.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det må være boka om Steve Jobs. Den har betydd mye for å se skaperverket hans fra grunnen av og lese om motstanden han har møtt underveis.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å se familien glad og å kunne være til glede for andre.

Hvem var din barndomshelt?

– Det må bli bestefar. Jeg husker hvordan alle ville hilse på ham og ta bilder med ham, men for oss var han bestefar.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er så opphengt i sirkus. Jeg skulle kanskje hatt litt tid til andre ting.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Går ut og spiser god mat og har hyggelig samlag. En grillfest i ny og ne er fint, men nå er det lenge siden vi har grillet, så håper på litt regn.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– For dyr i sirkus og for bedre levevilkår for sirkus.

Er det noe du angrer på?

– Ja, jeg skulle hatt bedre utdannelse innen markedsføring. Jeg har tatt BI, men det gikk mer på skatterett.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kona er følgesvennen som er nærmest og som er best å holde ut med.

Mer fra Dagsavisen