Navn i nyhetene

– Reager mot rasisme!

Mariette Lobo (51) er initiativtaker mot rasisme og er en av dem som sto bak markeringen på Youngstorget i forbindelse med FN-dagen mot rasisme lørdag.

Finnes det rasisme i Norge?

– Ja, i Norge og i resten av Europa, og den øker. Vi kan ikke tillate at rasisme blir en del av samfunnets normaltilstand, vi må reagere. Vi kan ikke tillate at folk skal oppleve diskriminering, hat og vold på grunn av den de er. Enten de er muslimer, jøder, samer, rom, asylsøkere, arbeidsinnvandrere eller andre. Om vi lukker øynene for hat mot en gruppe, senker vi terskelen for hat mot andre grupper. Folk nektes bolig og jobb og blir stoppet i døren på utesteder, det er hat på nettet, og noen opplever direkte vold, mens noen opplever at deres religion blir tråkket på. Det handler om rasistiske organisasjoner og uverdig behandling av asylsøkere. Et samfunn som ikke tåler forskjellighet, er et dårlig samfunn for oss alle.

I Norge er vi sekulære, og harselering av religion har vi bedrevet lenge. Må vi trå mer varsomt nå enn før?

– Det er mange som sier det, men det er viktig å se at det er forskjell på å kritisere en institusjon som statskirken eller den katolske kirke og å gå på folks tro, som man gjør mot muslimer i dag. Det handler om at en minoritet som allerede er utsatt for så mye diskriminering og rasisme, blir tråkket på og tråkket på. Vi skal ikke ha et samfunn der vi eller andre skal tåle å bli krenket. Det er noe annet enn å ta en saklig debatt om religion. Islamofobien har fått dominere og handler om et fiendebilde som er bygget opp med islam mot Vesten og kristendommen. Nylig var det en konferanse som handlet om hvordan islam truer de kristne verdiene. Det er den retorikken der som har løftet opp religion. Det er ikke muslimer som har gjort sin religion viktig i Norge.

Hva kan man oppnå med markeringer som på Youngstorget?

– Jeg tenker at ting har vært snudd på hodet, og nå vil vi snu tilbake. Rasisme er uforenlig med demokrati og menneskerettighetene, som er de verdiene det norske samfunnet bygger på. Vi vil vise den enheten som finnes på tvers av fødeland, tro og andre ting. Oppe i alt det vonde må vi se det gode som at vi har stoppet Pegida og at folk med jødisk og muslimsk bakgrunn har slått fredsring rundt synagoger og moskeer. Dette er spiren til det som kan bli en antirasistisk vår.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har lyst til å trekke fram Sindre Bangstads «Anders Breivik and the Rise of Islamophobia». Den forklarer omfanget av mistenkeliggjøring og stigmatisering av muslimer.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er mange ting. Akkurat nå er det den positive responsen vi fikk på markeringen.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Reiser på ferie.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg går stadig i tog, og demonstrasjonstog er en del av demokratiet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det orker jeg ikke tenke på engang, for jeg får helt angst av å stå fast.

Mer fra Dagsavisen