Foto: PRIVAT

På tur rundt i Oslo

80-år gamle Fritjof Funder har gått opp nye og gamle stier i Oslo. Nå har han kommet med ny utgave av boken«40 trivelige turer i Oslo».

Navn i nyhetene

Fritjof Funder (80)

Forfatter

Har kommet med ny utgave av boken «40 trivelige turer i Oslo» som gis ut på forlaget  Vett & Viten AS

Du har skrevet en bok om «40 trivelige turer i Oslo». Er det fortsatt mye uoppdaget å oppleve i hovedstaden?

– Ja. Det er alltid noe å oppdage bakenfor. Det er grønne lunger i byen som man kan knytte til hverandre. En av de siste turene er et strekk fra Botanisk hage til Lovisenbergparken. Eller gå opp Telthusbakken, og opp til Gamle Aker Kirkes Gravlund. Der er det også en fantastisk utsikt over byen. Vår Frelsers gravlund som ligger rett nedenfor er også verdt et besøk.

Hva er ditt favoritt-turmål?

– Det er Østmarka Nord, Haukåsen og Lauvtjern. Når det dreier seg om byen, er det Botanisk hage. Jeg liker også godt å gå langs byens elver, som Alnaelva, Ljanselva, Akerselva og også Lysakerelva. Det finne mye spennende rundt der.

Hva er det beste ved Oslo?

– Det er en omgjengelig tone folk imellom. Det er trivelig å være her. Kulturlivet, marka og fjorden. Både uteliv og friluftsliv. Oslo er unik. Du skjønner hvor fantastisk Oslo er når du kommer til utlandet.

Dette er fjerde utgave av boka, som første gang ble gitt ut i 1987. Hva er nytt?

– I denne utgaven har jeg har tatt med flere bynære turer. Jeg oppfattet tidlig at folk gikk litt lei av bare å gå i marka. Så begynte jeg å beskrive noen turer i byen. Nå har jeg blant annet med turer rundt på Akershus Festning, Gamlebyen og Sørenga. Jeg prøver å fortelle litt historie om stedene turene går til.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har 1.500 bøker i huset. Men Arne Næss’ «Filosofiens Historie» må jeg fremheve. Ut fra den boken så jeg hva andre hadde tenkt, og fikk også utdypet og strukturert mine egne tanker.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg tror jeg er lykkelig. Bortsett fra at min elskede døde for et par år siden. Jeg har familie og venner, gode ankler og gode knær. Jeg har et rekkehus med en hageflekk, og jeg har en grei økonomi. Så jeg har det bra.

Hvem var din barndomshelt?

– Konkret var det min far Fritjof. Ellers var jeg som liten fascinert av Fantomet. Men det har tapt seg veldig med årene.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det vil jeg si er at jeg påtar meg mye mer enn jeg greier å få gjennomført.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er pensjonist, så jeg skeier vel litt ut på det jevne hele tida.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg var med i Mardøla-aksjonen i sin tid, og ble bøtelagt under Altaaksjonen. Nå måtte det være gruveslammet man vil dumpe i Førdefjorden. Der kunne jeg gjerne vært med i en lenkegjeng.

Er det noe du angrer på?

– Det er vel slik i livet at dumheter og tabber går i glemmeboka. Mens man husker de gode tingene.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg er vel litt klaustrofobisk, så det måtte være mitt barnebarn Line. Hun er en rolig og fornuftig sykepleier.