Navn i nyhetene

Om journalistikk og ære

Cecilie Mosli (40) har regissert den omdiskuterte NRK-serien «Mammon».

Den norskskapte serien Mammon ruller nå over norske skjermer. Den handler om den nyhets­gravende journalisten Peter, som arbeider med en finansskandale. To selvmord vikles inn i hverandre. Hvordan føles det at norske kvinner og menn sitter klistret til skjermen for å følge med på en serie du har regissert?

- Ubeskrivelig. At folk snakker om det overalt, føles helt absurd. I TV er det akkurat det man drømmer om: At man er det som diskuteres ved kaffemaskinen på jobben. Det har vi klart.

Hva tenker du om all diskusjonen om hva som er troverdig eller ikke i et journalistmiljø? At en bror gjør research på en annen bror. 
Økokrim ransaker lokalene 
til en redaksjon for eksempel?

- Vi har noen steder tatt valg fordi det skal være fiksjon og ikke en dokumentar. En dag i en redaksjon er ikke nødvendigvis underholdende og gjengitt helt dokumentarisk. Peter gjør et stort etisk valg. Kan han la være å følge et tips som gjelder hans bror? Med sin journalistiske ære i behold? Når det gjelder Økokrim har dette skjedd. Om ikke akkurat på den måten. Vi har gjort research. Jeg blir derimot litt fnisete over at journalister glemmer å gjøre research, før de trykker at dette ikke er troverdig, når det faktisk har skjedd i virkeligheten.

Noen har hevdet at dette med 
troverdighet er blitt et så stort tema i pressen, fordi vi journalister er litt for navlebeskuende?

- Troverdig for enkelte betyr at det må være akkurat som det er på akkurat deres arbeidsplass. Vi har fått mange flere positive reaksjoner på at det er troverdig enn det motsatte. Men de negative kommentarene har fått enormt stor plass i pressen. At vi diskuteres på godt og vondt, må man bare tåle. Men jeg er litt opptatt av at man kan holde offentlige diskusjoner på et profesjonelt plan, og at ikke journalister nedverdiger seg til «slenging» på sosiale medier.

Hvilken bok har 
betydd mest for deg?

- Å lese bøker har betydd utrolig mye for hvem jeg er. Jeg kommer stadig tilbake til «Balansekunst» av Rohinton Mistry. For å forstå hvor ufattelig flaks vi har som lever i et sosialdemokrati. Eller Astrid Lindgren!

Hva gjør du når du skeier ut?

- Utskeielse for meg er å gjøre ingenting. Eller noe veldig unyttig. Spille spill eller ligge på sofaen.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Mot fordommer og særlig hetsingen av homofile.

Er det noe du angrer på?

- Alle ting jeg ikke grep fast imens jeg hadde det. Og at jeg ikke har bodd i utlandet og lært flere språk.

Hvem ville du helst stått fast heisen med? Det er lov å svare originalt. Familien din vet sikkert at du er glad i dem. Og det er kanskje ikke i heisen du får uttrykt det?

- Familien min ville mislikt det! Selv om jeg alltid ønsker mer tid med dem. Ekteparet Siri Hustvedt og Paul Auster skulle jeg gjerne snakket lenge med.

ester.nordland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen