Navn i nyhetene

Markerer barns rettigheter

I dag er det 25 år siden FNs barnekonvensjon ble vedtatt. Hva er barnekonvensjonen?

- Det er den konvensjonen som forteller hvilke rettigheter barn har. Den er faktisk den konvensjonen i verden som flest land har sluttet seg til. Bare tre land USA, Somalia og Sør-Sudan har ikke ratifisert konvensjonen. Den gir oss et kjempeviktig verktøy og rammeverk som sikrer barns rettigheter, og gir en standard på hvordan barn skal ha det. I Norge kan vi si til myndighetene «at i barnekonvensjonen står det at ...». Norge har forpliktet seg og bruker den som en referanse på hva Norge skal gjøre for barn.

Britiske Eglantyne Jebb, som også grunnla Redd Barna, ble kalt barnekonvensjonens mor. Nettopp barns rettigheter ble lagt sterk vekt på da Nobelkomiteen ga årets fredspris til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. Hvor viktig er barnekonvensjonen i dag?

- Den er veldig relevant og viktig. Vi bruker den i vårt arbeid hele tida. Og så er det sånn at hvert femte år må alle land gi en rapport til FNs barnekomité i Genève, gjøre opp status og forklare hvordan de har oppfylt barns rettigheter. FN kommer med tilbakemeldinger, så dette blir en slags eksamen. Norge signerte i 1991, og har levert rapport fire ganger. Det er alltid merknader på ting vi bør gjøre bedre. Det det går på er hvordan vi forholder oss til barn som er asylsøkere, forskjellsbehandling i kommunene særlig vedrørende barn med funksjonshemninger og barnefattigdom. Men det skjer veldig mye bra i Norge. Vold og overgrep er et problem i alle land, og regjeringen skal markere dagen med en konferanse med vold og overgrep mot barn som tema.

Årets fredsprisvinnere kommer til Redd Barnas fredsprisfest. Hva betyr det for dere?

- De setter søkelyset på barns rettigheter, og det er betimelig at de får fredsprisen i konvensjons 25-års jubileum. De står for utdanning for unge under krig og konflikt, og forhindre skadelig barnearbeid. Noe som berører over 200 millioner barn.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er alltid den siste boken som sitter best. Nå leser jeg den tredje boken på rad om Sør-Sudan, «A Bend in the Nile», av Chris McIvor. Som også er en fyr jeg kjenner.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg er veldig tilfreds og har det bra når jeg driver med meningsfylt arbeid som gir gode resultater.

Hvem var din barndomshelt?

- Da jeg var liten syntes jeg Pippi Langstrømpe var veldig kul. Det var noe med henne.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg bruker ikke energi på å mislike noe ved meg selv.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da gjør jeg absolutt ingenting.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Det neste toget jeg skal gå i er for Fredsprisvinnerne 10. desember. Og det er et tog med et positivt fortegn.

Er det noe du angrer på?

- Det bruker jeg heller ikke energi på. Gjort er gjort, men ikke dermed sagt at alt jeg har gjort er riktig.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Det må være en med mye makt, og som ikke tar barns rettigheter på alvor. Det er dessverre mange å ta av.

Tove Wang (62)

Generalsekretær i Redd Barna

Markerer at FNs barnekonvensjon er 25 år i dag

Mer fra Dagsavisen