Annonse
Foto: OHF

Kunden har alltid rett

Administrende direktør i Oslo Handelsstands Forening Jon Anders Henriksen styrer over 1.000 butikker med 10 milliarder i omsetning. Og han gleder seg over alle turistene som benytter seg av Oslos mange tilbud. Det gir penger i kassa.

Annonse
Navn i nyhetene

Hvem: Jon Anders Henriksen (46)

Hva: Konst. adm. dir i Oslo Handelsstands Forening.

Hvorfor: Opplever en blomstrende handelssommer.

Hvordan har sommeren vært for handelsstanden i Oslo så langt?

– Vi følger tallene nøye, og sett ut ifra første halvår ser vi en forsiktig vekst. Vi hadde en dårlig vinter og en kald vår. Men vi er alltid optimister og tror at sommerværet kommer og vil fylle torg, butikker og møteplasser med kunder for handel og aktiviteter.

Oslo sentrum blir mer og mer bilfritt. Har det virket inn på dem som driver handel i sentrum?

– Oslo sentrum er ikke direkte preget av byrådets nye politikk ennå, med noen små unntak. Men nå som tiltakene etter hvert rulles ut, vil vi se effekten. Byen har alltid stått foran nye løsninger, og i praksis har byen drevet med god torgutvikling i alle år. Vi er optimister og tror vi vil se en bra løsning til slutt. Men det krever at vi sammen med politikerne skal vi bli enige om de gode løsningene. Innenfor Ring 1 er det rundt 1.000 butikker med 10 milliarder i omsetning. Vi er også opptatt av at alle handlesteder i regionen fungerer godt, enten det er på Røa eller Sandaker. Strømmen Storsenter og Sandvika storsenter er de to største i vår region

Sommeren er preget av turister og flere butikker ansetter folk med et annet språk, særlig kinesere. Hva synes du om det?

– Dette er sånn det skal være. Vi utvikler oss i takt med kunden. Vi tar alltid kunden på alvor, og møter dem på deres premisser. I lang tid har vi hatt ansatte som kan engelsk. Kineserne innebærer et taktskifte, som ofte kjøper dyrere varer. da må vi møte dem med språk, og ikke minst kunnskap innenfor de varegruppene de ønsker. Jeg synes det er moro at flere av Oslos butikker innenfor «high value marked» møter kundene på den måten.

Hvor mye betyr turister for omsetningen?

– I sommermånedene står de for en høy andel av omsetningen i sentrum. Turistene er viktig. Også hjemmeturisten. Oslo er en fabelaktig by, og mange flere bør bruke sin egen by som en destinasjon.

Hva er det turistene etterspør?

– Det er store variasjoner fra den enkelte turist. Det er de som er på cruise, og bare vil ha med seg et utvalg severdigheter, til de som vil oppleve kunst og kultur. Det er vel ingen varegrupper som peker seg ut, men sentrum har alltid vært et tyngdepunkt for tekstil og mote.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg jobber med å tette alle klassiske hull, og har nesten sluttet å lese bøker fra etter 1960. Jeg er veldig glad I John Milton, og hans episke dikt «Paradise Lost». Jeg er også blitt en sterkere og sterkere tilhenger av amerikansk/britisk poesi, som for eksempel TS Eliot.

 

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er alt med barna og kjæresten (les: Ektefellen, som lyder mange kjære navn). Lykke er også øyeblikket rett etter en lang skitur med en kald øl i solveggen. Med andre ord belønningen etter slitet!

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hvem var din barndomshelt?

– Etter at jeg skjønte at Fantomet og Sølvpilen ikke fantes, tror jeg ikke at jeg har hatt noen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg skjønner ikke hvorfor ikke en 40-årings kropp kan spise like mye som en 20-årings uten å legge på seg. Og at jeg ikke har en «killer-forehand» i tennis.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det er sene netter med gode venner og godt med vin.

Hva er du villig til å gå i  demonstrasjonstog mot eller for?

– Synes det er fint med dem som engasjerer seg. Men tog er ikke det verktøyet jeg bruker. Men: Jeg ville med glede gått i tog for fredsprisvinner Malala. Verden må snart klare å slutte med hundsing, diskriminering og vold mot kvinner. Det er fint om vi kan få til litt fremskritt om vi støtter alle Malala’er.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke har lært meg mer språk. Jeg skulle gjerne kunne spansk, kinesisk, fransk og mye annet. Men det er ikke for sent.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg ville hatt med meg Jesus og spurt hvordan han gjorde vann til vin? Og etter at han viste meg det, så kunne han fortelle meg hvordan han sto oppreist og med ydmykhet gjennom seire og grusomheter. Tror vi alle kunne lært mye av ham.

Annonse