Annonse

Kontrollert utskeielse

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon tror imidlertid et heisopphold med vennegjengen fra Askim kunne blitt episk.

Annonse
Navn i nyhetene

 

Hvem: Bjørn Erik Thon (53)

Hva: Direktør i Datatilsynet.

Hvorfor: Mener flere lover ble brutt da Helse Sør-Øst vedtok å outsource IT-infrastrukturen. Sykehusene i foretaket er ilagt milliongebyr.

Dere har nå ilagt foretakene en bot på 10 millioner kroner. Forklar hvorfor.

– Nå digitaliseres store deler av Helse-Norge, og mye av driften settes ut til andre land. Det er ikke noe galt i seg selv hvis det gjøres riktig. Det vi har påpekt er at det må gjøres en ordentlig risikovurdering. Dette er helsedata som tilhører flere millioner pasienter, og da er det viktig å vurdere risikoen før man setter ut driften til Bulgaria. Det er det vi mener ikke er gjort i tilstrekkelig grad her.

I ytterste konsekvens kan pasientjournaler komme på avveie. Hvor farlig kan det være?

– Dette er noe av grunnen til at man skal gjøre en ordentlig risikovurdering, nemlig for å unngå at noe går galt. Potensielt kan pasientjournaler komme på avveie. Det er ikke stor fare for at det skjer, og vi vet ikke om det har skjedd i dette tilfellet. Men det er jo selvfølgelig helt uakseptabelt at vår helsedata blir satt ut, uten at det gjøres en grundig risikovurdering. Det er alvorlig i seg selv, og handler dypest sett om vår tillit til digitaliseringen av helseopplysninger. Dette er tross alt den mest sensitive dataen vi har.

Hva må skje nå?

– Noe av det lureste Helse Sør-Øst kan gjøre er å starte en god dialog med Datatilsynet. Vi har notert oss med forundring at de har hatt møter med det bulgarske datatilsynet, men ikke med det norske. Vi kunne nok bistått med noen gode råd, om vi hadde blitt spurt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Det angår også deg» av Arnold Jacoby. Den handler om Herman Sachnowitz som ble internert i Auschwitz, og overlevde. Den leste jeg som 14-åring, og den gjorde et dypt og uslettelig inntrykk.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å sole meg et sted sør i Europa og drikke vin med venner gjør meg lykkelig. Men det gjør meg også lykkelig å sykle en tur og være på jobben med gode kollegaer.

Hvem var din barndomshelt?

– Da jeg var liten var jeg veldig opptatt av sport, og fotballspilleren Peter Lorimer var den store helten.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har vel for lenge siden akseptert at jeg er som jeg er. I den grad det er noe jeg misliker ved meg selv, vil jeg holde for meg selv – av personverngrunner.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Som en ganske nøktern type er jeg ikke så ofte vill og gal. De fleste tingene jeg gjør skjer innenfor kontrollerte og planlagte rammer.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Intoleranse mot andre mennesker.

Er det noe du angrer på?

– Jeg skulle ønske at jeg hadde tatt et år på High School i USA da jeg var 17. Det hadde jeg veldig lyst til, men turte ikke.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg ville ikke stått fast med Putin eller Trump. Da ville jeg heller stått i heisen med vennegjengen min fra Askim. Det tror jeg hadde gjort oppholdet episk.

Annonse