Navn i nyhetene

Kjemper for godt øl

Petter Nome gir seg i bryggeriforeningen, og slår fast: – Vi har lykkes å få inn øl overalt.

Hvem: Petter Nome (64)

Hva: Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Hvorfor: Gir seg etter 10 år i jobben.

Etter nesten 10 år som talsmann for norsk brygg går du av som direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen. Har du gått lei av øl?

– Nei, tvert imot. Jeg blir mer og mer glad i øl for hver dag som går. Mangfoldet er stort, og det er stor kreativitet blant de mange som brygger øl. Men jeg har holdt på lenge, og det som tærer mest på er disse endeløse prosessene med politikerne. Jeg er skuffet over deres evne til å sette seg inn i ting, og det er stor mangel på kunnskap. Ting tar veldig lang tid. Det loves mye, men det skjer lite.

Det kan ikke ha vært lett å jobbe med drikkevarer som helst ikke skal nevnes med navn?

– Det er sant. Men ølets omdømme har gått rett i taket, og er på offensiven. Vi har lykkes å få inn øl overalt, og mange har fått opp øynene for mangfoldet vi har i Norge. Øl kan brukes til det meste, og vi ser også at det er blitt populært å ha med øl som vertinnegave i selskaper i stedet for vin.

Du sier at du er frustrert over politikere, at alt går langsomt og at de er mest opptatt av symbolpolitikk fremfor kunnskap. Hva mener du med det?

– Det handler ikke bare om alkohol. Vi har også jobbet veldig for å få folk til å drikke mer sukkerfri brus. I Norge er 51 prosent av brusen som drikkes sukkerfri. Storbritannia er nærmest med 38 prosent, så her er Norge helt i verdenstoppen. Bransjen har fått til gode resultater. Men avgiftsøkningen har satt arbeidet tilbake, og arbeidsplasser i fare. Men ingen av politikerne vil ta ansvaret, og skyver heller ansvaret over på hverandre.

Øl har vært en del av norsk kultur i tusenvis av år. Hva har det å si for norsk alkoholpolitikk at ølbryggerier, enten det er store eller små, får lov å markedsføre det de lager?

– Vi aksepterer reklameforbudet for alkohol. Det lever vi godt med. Vi fikk gjennomslag for at bryggeriene kan vise bilder og fortelle om ølet sitt på hjemmesidene. Det var en seier. Men det finnes tusenvis av plattformer i sosiale medier hvor det er forbudt å nevne alkohol. Her har myndighetene skapt et problem både for seg selv og bransjen og jeg tror ikke de vet sin arme råd. Men alt er ikke svart. Vi har oppnådd mye som vi er stolt over. Blant annet avgiftslettelse for småbryggerier.

Jeg har sett deg flere ganger på polet i Asker de siste 10 årene. Men det er kanskje bare for å sjekke ølhyllene?

– Asker har et av landets beste ølpol og jeg går alltid ut med noe nytt. Men jeg er ikke fanatiker og kjøper ofte vin også.

Hvilket øl foretrekker du selv?

– Jeg må innrømme at jeg som mange andre nordmenn er glad i IPA. Norske bryggerier lager mye god IPA. Men jeg kan også gjerne drikke surøl, stout og porter. Og en frisk pils når sola steiker. Jeg har alltid vært mye ute og reist, og går alltid for det lokale ølet, noe jeg har gjort siden jeg var på haiketur i England som 16-åring. Mange i Norge er flinke til å brygge. Da jeg begynte i jobben hadde vi 11 medlemmer. Nå har vi 133 medlemmer i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En av de bøkene som har gjort mest inntrykk er Brødrene Karamasov av Fjodor Dostojevskij. Nå holder jeg på med «Tante Ulrikkesvei» av Zeshan Shakar. De har faktisk noe til felles: Bringer deg nært innpå et liv og en tilværelse du ikke kjenner godt fra før.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er de enkle ting, mer og mer. Være sammen med barnebarna på ett og tre år. Se de smile og le. Og være sammen med kona mi.

Hvem var din barndomshelt?

– Spørs hvor lang tid man skal gå tilbake i historien. Fra folkeskolen var det borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King. Jeg har alltid vært opptatt av rettferdighet.

Hva misliker du mest med deg selv?

– At jeg har vansker med å koble ut. La humla suse og nyte øyeblikket. Jeg har alltid noe jeg må gjøre. Jeg lager meg stadig nye prosjekter og skaffer meg mer jobb. På hytta er det alltid trær som må hogges, og ved som må kappes.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg enda noen IPA.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Klima, toleranse og mangfold. Bortsett fra at jeg flyr ganske mye, er så er jeg en nerd når det gjelder kildesortering, kjører El-bil, går og bruker tog.

Er det noe du angrer på?

– Det er mye. Det private plan holder vi utenfor. Som journalist har jeg hengt ut folk i den gode saks tjeneste. Jeg var glad i førstesider, og skjønte hva som skulle til da jeg jobbet i din avis i sin tid. Jeg har brukt stygge bilder av folk for å sette dem i et dårlig lys. Det angrer jeg på i dag.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Gjerne med Donald Trump. Da skulle jeg trykket på stoppknappen og gitt verden en liten pause. Og så ville jeg hatt en prat med Barack Obama om fredsprisen og dronekrig. Jeg får ikke det til å henge sammen.

Mer fra Dagsavisen