Georg Schjerven Hansen. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Kjemper en kamp for Maria

Georg 
Schjerven Hansen (28) er prosjektleder i SEIF og kjemper for at Maria (4) og moren skal få bli i Norge.

I lang tid har dere kjempet en kamp for Maria og moren. Hva er det som gjør at dette er verd å kjempe for?

- Et sted må grensen gå. I flere år har vi sett en brutalisering i innvandringspolitikken. Nå forsøker de å hive ut norske Maria eller gjøre henne foreldreløs. Jeg ønsker ikke at landet mitt skal behandle folk slik. Det handler om hvordan Norge behandler sine egne.

Dere har anket saken inn for Høyesterett. Tror du dere vil få medhold der?

- Jeg håper, og mener det. Vi har en god sak. Det har også vært en rar sak å jobbe med, hvor sakskomplekset har vridd seg hele tida. Saken er blitt veldig annerledes enn da vi begynte med den i 2010, fordi hun nå trues med å bli foreldreløs. Jeg har holdt på med den i tre år, og den har tatt mye av min tid, selv om vi jobber med mange saker.

Mange vil at Maria og moren skal få bli, bortsett fra dem som bestemmer. Hvorfor er det så vanskelig å la henne bare få bli?

- Det er et godt spørsmål. Det kommer til et punkt hvor det låser seg i forvaltningen. Det er som om de ikke skjønner at det de skriver i vedtakene betyr noe, og sammenhengen mellom ord og virkelighet forsvinner. Jeg er overrasket over at vi nå må i Høyesterett. Da vedtaket fra UNE kom, ble jeg så perpleks at jeg ringte UNE og spurte om de visste at Maria er norsk. Man skal ikke snakke om «innvandringsregulerende hensyn» slik UNE her gjør, når det handler om norske barn. Å gjøre barn foreldreløse er vel ikke noe staten ønsker? Denne saken må vi vinne, hvis ikke blir dette et skammens kapittel i norsk historie.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jens Bjørneboes trilogi «Bestialitetens historie» som viser hvordan systemer kan fungere og ikke fungere.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være ute i noe stort, noe å bli oppslukt i. Jeg liker å være et sted hvor jeg selv blir liten, som på sjøen med bølger, eller på vidda.

Hvem var din barndomshelt?

- Kaptein Archibald Haddock fra tegneserien TinTin. Bestefar var krigsseiler og kaptein, og jeg har alltid vært glad i å være på sjøen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg har lett for å tro at ting tar kortere tid enn det virkelig gjør. Da kan det bli mye på en gang.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Noe så banalt som å være på reise med gode venner. Og spise og drikke godt.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Selvfølgelig Maria-saken. For at hun og moren skal få bli, og en del annet innen norsk innvandringspolitikk. Og for at alle land skal slutte å sende våpen til Syria, som dessverre er blitt pumpet fullt av våpen fra forskjellige land som støtter forskjellige sider. Jeg har studert i Damaskus og syns det er grusomt å se hvilket helvete det er blitt. Flere av de jeg kjenner fra Syria har måttet flykte, men alle ville bodd der fortsatt om det ikke var for krigen.

Er det noe du angrer på?

- Klart det. Men jeg prøver heller å se framover.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Musikeren Tom Waits. Jeg er veldig glad i musikken hans. Han synger mange gode røverhistorier.

tom.vestreng@dagsavisen.no