Navn i nyhetene

– Kim er forutsigbar

Sun Heidi Sæbø har skrevet to bøker om Nord-Koreas unge diktator.

Hvem: Sun Heidi Sæbø (38)

Hva: Journalist og forfatter.

Hvorfor: Har skrevet to bøker om Kim Jong-un, «Kims lek» (2015) og «Kim Jong-un – et skyggeportrett av en diktator» (2018).

Hvorfor er Kim så gæren?

– Jeg oppfatter ikke Kim Jong-un som gal i betydningen utilregnelig og psykotisk. Men du kan si at han er gal i den forstand at han er svært brutal og villig til å ta i bruk ekstreme virkemidler. Det ser man for eksempel ved at han har henrettet sin egen onkel og tatt livet av sin bror med nervegift på en flyplass.

Hvordan bør resten av verden forholde seg til ham?

– Man bør ta innover seg at han er villig til å gå langt for å få det som han vil. De siste årene har han satset hardt på å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler, og han har for alle praktiske formål lyktes med det. Samtidig mener jeg han er ganske forutsigbar og mer transparent enn faren. Mange av talene hans fungerer som ren fremskrivning av hva regimet har tenkt å foreta seg. I nyttårstalen signaliserte han at han ønsket tilnærming og det har han fulgt opp.

Vil vi som er i 30-årene noen gang få oppleve et demokratisk styrt Nord-Korea?

– Nei, det tror jeg ikke. For det første tror jeg ikke på noe regimeskifte med det første, og om det skulle skje brått og uventet, er veien til demokrati svært lang. Det er heller ingen automatikk i at etter diktatur følger demokrati.

Du har skrevet bøker både om fyren og om landet. Hvordan ble du som norsk journalist så nysgjerrig på ham – som bajas der nede på den andre siden av kloden?

– Faktisk startet min interesse med at jeg møtte nordkoreanske avhoppere, både oppe i grenseområdene på kinesisk side og i Sør-Korea. Jeg syntes det var så ufattelig at det livet de beskrev var så fundamentalt annerledes og at det bare var en landegrense, en drøy times kjøretur og noen tiår med ulik utvikling, som skilte den ene verdenen fra den andre.

Hvordan jobbet du deg fram til de to bøkene?

– Jeg har reist masse og vært både i Kina, Sør-Korea og Nord-Korea. Jeg har vært opptatt av å intervjue et bredt spekter av kilder, det vil si avhoppere, diplomater, etterretning, forskere, og NGO-er (ikke-statlige organisasjoner, journ.anm). Og så har jeg selvsagt lest masse.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg klarer ikke å redusere det til en bok sånn på sparket. Generelt har nok Astrid Lindgren betydd mye fordi det var bøker jeg fikk av storesøsteren min.

Hva gjør deg lykkelig?

– Potetgull.

Hvem var din barndomshelt?

– Susann Goksør.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er utålmodig, og da mener jeg på den kjipe måten, ikke som i «resultatorientert».

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kaster jeg bort tida. Det gjør jeg til vanlig også, men da kan jeg gjøre det med god samvittighet.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er generelt for dårlig til å møte opp i demonstrasjoner.

Er det noe du angrer på?

– Ofte at jeg stiller opp i intervjuer.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg tror jeg ville fått et anfall av klaustrofobi, så jeg vil helst slippe å tenke på det.

Mer fra Dagsavisen