Annonse

Katt framfor katastrofe

Sigrid Sollund har skrevet om hersketeknikker.

Annonse
Navn i nyhetene

 

Hvem: Sigrid Sollund (41)

Hvorfor: Aktuell med boken «Hersketeknikker. Nyttige og nådeløse».

Som programleder i «Dagsnytt Atten» ser du ganske ofte hersketeknikker. Hva er de vanligste teknikkene du ser?

– De hersketeknikkene vi ser ofte i vårt studio er folk som tillegger motdebattanten meninger de ikke har, og de meningene er ikke alltid så positive.

Hva var årsaken til at du ville skrive en hel bok om hersketeknikker?

– En ting er det vi ser i «Dagsnytt Atten»-studio, men jeg synes også det er interessant å se de hersketeknikkene som brukes mellom venner, foreldre og barn, kolleger og kjærester hele tida. Jeg ville se om det var noen fellestrekk der. Hva er det som skjer i de situasjonen der du blir sittende igjen og føle deg ydmyket og dum?

Fant du noen fellestrekk?

– Mye går igjen. Jeg har snakket med 100 mennesker i forbindelse med denne boka, og det veldig mange beskriver er at de ikke får definere sin egen rolle, men blir tillagt en rolle, motiver eller følelser de ikke har.

Det er blitt skrevet bøker om hersketeknikker før. Hva vil du at denne boken skal bidra med?

– Hilde Sandvik og Jon Risdal skrev en fin bok om hersketeknikker for ti år siden, men det har skjedd litt siden den gang. Kjønnsrollene har endret seg litt og maktforholdene har endret seg litt. I tillegg har jeg en annen tilnærming hvor jeg tar for meg forskjellige arenaer, og trekker fram mange konkrete eksempler på hersketeknikker, som mange nok kjenner seg igjen i.

Kan hersketeknikker være skadelige, og i så fall på hvilken måte?

– I forbindelse med boka har jeg intervjuet en Fafo-forsker som har forsket på varslere. Hun beskriver flere eksempler på hersketeknikker som blir brukt mot folk som har varslet om kritikkverdige forhold på jobben. Folk slutter å hilse på deg, og lar deg spise lunsj alene fordi du har varslet avisen om noe kritikkverdig. Når sånt skjer på arbeidsplassen er hersketeknikker skadelig.

Hadde programmet ditt vært kjedeligere uten hersketeknikker?

– Når det gjøres elegant kan selvfølgelig hersketeknikker være underholdende. Hersketeknikker kan også brukes for å utjevne makt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det må være denne boka. Jeg har jobbet så mye med den, og den har tatt opp så mye av tida mi at jeg svarer det, selv om det kanskje er et litt selvsentrert svar.

Hvem var din barndomshelt?

– Moren min. Hun lærte meg at jeg aldri må bli økonomisk avhengig av en mann, at det er lov å ommøblere midt på natta og drikke vin samtidig, og hvordan du blir sterk og selvstendig.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Alle katastrofetankene jeg har hver dag om alt som kan gå galt. Som oftest skjer det ingenting og da er det ganske unødvendig og energitappende.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Akkurat nå så får jeg så lite søvn at jeg kunne tenke meg å stå fast med en pute og en kattunge som malte. Kanskje jeg da kunne fått meg fem timer med søvn.

Annonse