Kåret til årets beste

Emma Kirkeberg Mørk (16) vet ikke om hun skal velge langrenn eller løping.

 

Hvem: Emma Kirkeberg Mørk (16)

Hvorfor: Kåret av Kondis til årets beste langdistanseløper i juniorklassen for 2018. På herresiden fikk Jakob Ingebrigtsen samme utmerkelse.

Hvordan føles det å bli kåret til årets beste langdistanseløper?

– Det er veldig gøy. Jeg hadde et lite håp, men jeg hadde ikke forventet det, så jeg ble litt overrasket da jeg fikk vite det.

Jakob Ingebrigtsen fikk prisen på herresiden, det må føles ganske OK å være i selskap med ham?

– Det er klart. Han er en som har utmerket seg veldig med store idrettsprestasjoner, så det er stas!

I denne kåringen konkurrerer du mot kvinnelige løpere opp mot 20 år, og du selv fylte 16 sent i desember, hva tenker du om det?

– At det er opp til 20 år, gjør at dette blir enda større for meg. Jeg synes det viser at jeg kan hevde meg, og jeg har mange flere år å utvikle meg videre på.

Du konkurrerer også i langrenn og tok to NM-gull i fjor vinter. Hvordan ser du på mulighetene dine der framover?

– Jeg tenker at det blir ekstra spennende i år, for nå har jeg blitt junior på ski, så da begynner vi med norgescup-konkurranser med flere løp som teller gjennom vinteren. Målet er å vinne norgescupen sammenlagt.

Er det vanskelig å sjonglere flere idretter?

– Jeg synes de utfyller hverandre veldig greit foreløpig, men det kan være utfordrende, for eksempel i overgangen mellom sesongene. For å utvikle meg enda mer som idrettsutøver, må jeg etter hvert ta et valg, men ikke ennå. Jeg tenker at det er viktig å være allsidig lengst mulig.

Får du tid til å drive med noe annet enn idrett?

– Nei, det blir stort sett idrett og skole. Det er jo idrett som blir hobbyen. Men jeg liker å være med venner når det er tid til det, på skolen, i helger og i ferier.

Hvor ofte og mye trener du?

– Jeg trener ti økter i uka. Jeg gleder meg til å trene, synes det er gøy, og det gir energi. Noen ganger så er det bare sånn at tankene vandrer, og så plutselig har det gått en time!

Du går første året på videregående. Hvordan fungerer det å sjonglere skole og trening?

– Jeg trener noen ganger før og noen ganger etter skoletid. På skolen får jeg også litt tilrettelagt opplegg, for eksempel fri til samlinger og konkurranser, så det fungerer fint. Hvis idretten går veldig bra, vil jeg ikke se bort fra at jeg etter videregående satser på idrett, men jeg må vente og se hva som skjer og hvordan jeg utvikler meg.

Du løper for Hellas og går på ski for DBK, men du trener privat?

– Ja, jeg trener mye med familien og også med noen idrettsvenner. Da jeg var yngre, trente jeg litt i en skigruppe i klubben, men så begynte jeg å trene mer utenom, og det ble naturlig å ha sitt eget opplegg. Mamma og pappa har også drevet med løping på høyt nivå, og broren min satser, så vi trener sammen. Mamma og pappa setter opp programmet, det er de som er trenerne mine.

Dette høres litt Ingebrigtsen ut? Ser du på Team Ingebrigtsen?

– Ja, jeg har sett på serien. Det er en spennende serie og gøy at de viser hvordan de løser hverdagen og satsingen. Prestasjonene deres gir utrolig inspirasjon, og det viser at det er mulig. Når det gjelder eget treningsopplegg så synes jeg at det fungerer veldig fint sånn som vi gjør det, så jeg har ikke kjent på noen utfordringer ved å trene med familien foreløpig. Vi har tett dialog når det gjelder totalbelastning, og de kjenner meg inn og ut.

Har du noen nye idrettsmål for 2019?

– I skisesongen jeg er inne i nå, har jeg mål om å representere Norge i et internasjonalt mesterskap. I løpsesongen som starter i mai, har jeg lyst til å kvalifisere meg til U21-EM. Og så er det å løpe fortere på alle distanser. Å jage nye tider er alltid spennende, jeg konkurrerer hele tida med meg selv.

Hva gjør deg lykkelig?

– Gode prestasjoner, konkurranser og skikkelige hardøkter. En skikkelig hard treningsøkt hvor alt bare klaffer.

Hvem er ditt forbilde?

– Marit Bjørgen og Grete Waitz har vært og er to store idrettsutøvere som jeg ser veldig opp til. De har oppnådd mye, samtidig som de er to flotte rollemodeller.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg tar gjerne en sykkeltur langs Drammenselva i solskinn eller en gåtur på fjellet. Jeg liker fjellet. Når jeg får fine dager der, synes jeg det er veldig avslappende.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det måtte vært Marit Bjørgen for å få muligheten til å lære av henne.