Navn i nyhetene

– Kampen mot rasisme må tas hver dag

Kamzy Gunaratnam skal lede 17. mai-komiteen i Oslo. Da reagerte tidligere Frp-topp.

Hvem: Kamzy Gunaratnam

Hva: Varaordfører i Oslo og ny leder av 17. mai-komiteen.

Hvorfor: Frps Inger-Marie Ytterhorn skrev på Facebook at man skulle tro at «etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn» ville være bedre skikket til å lede komiteen enn Kamzy.

Hvordan reagerte du da Frps Inger-Marie Ytterhorn skrev at «etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn» er bedre skikket til å lede 17. mai-komiteen enn deg?

– Jeg trodde først det var et nettroll. Da jeg fikk bekreftet at det var en tidligere sentral Frp-politiker som hadde skrevet det, ble jeg kraftig provosert. Provosert på vegne av alle barn og unge i Oslo, både med og uten flerkulturell bakgrunn, som er usikre på seg selv. Med sin kommentar skaper hun et «oss» og «dem» – og det aksepterer jeg ikke.

Mange har reagert og kalt det en rasistisk kommentar. Er du enig?

– Ja, det er en rasistisk kommentar. Hun sier rett ut at en etnisk norsk person er bedre skikket enn meg til å lede komiteen. Det kan ikke leses på noen annen måte.

Har Ytterhorn kontaktet deg etter at hun skrev innlegget?

– Nei, det har hun ikke.

– Har du selv vurdert å ta kontakt?

– Nei. Jeg vil ikke redusere dette til en sak om henne og meg. Det er et angrep på alle som har flerkulturell bakgrunn og dem som vil ha et flerkulturelt samfunn. Mange har tatt til motmæle, hun får svare dem.

Har du fått andre lignende kommentarer etter at det ble kjent at du skal lede komiteen?

– Det står litt forskjellige ting i kommentarfeltene. Men stort sett har jeg bare fått positive tilbakemeldinger. Det viser hva Oslo og Norge er laget av.

Synes du rasisme er et stort problem i Norge?

– Jeg tror hverdagsrasisme er et større problem enn vi tør å innrømme. Nordmenn har berøringsangst når det gjelder ordet rasisme. Jeg setter stor pris på varmen og støtteerklæringene, men dette handler om noe større enn meg. Kampen mot rasisme må tas hver eneste dag.

Det er blitt tullet mye med at hun skrev «kronisk norsk». Hva sier du om det begrepet?

– Humor er jo også en form for motmæle. Jeg skjønner ikke hva kronisk norsk betyr. Jeg vet bare at jeg er norsk og Oslo-borger. Jeg er kommet for å bli. Take it or leave it.

Over til de faste spørsmålene: Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Biografien om Helen Keller. Hun var en døvblind forfatter og mest kjent for sitt arbeid for blinde og døvblinde. Boka inspirerte meg og fikk meg til å forstå at alt er mulig.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å gjøre andre lykkelige. Og mat.

Hvem var din barndomshelt?

– Da jeg var 11 år, var det Beyoncé. Jeg finner fortsatt mye glede og inspirasjon i musikken hennes. På kontoret mitt har jeg en plakett hvor det står: «What would Beyoncé do?».

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kommer meg ikke på trening. Jeg er for lat.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg masse godteri, slenger meg på sofaen og ser på serier i flere timer.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Akkurat nå ville jeg demonstrert mot endringer i abortloven. Jeg vil demonstrere hver eneste dag – helt til de gir seg.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på alt jeg ikke fikk gjort med vennene mine som jeg mistet på Utøya.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Knut Arild Hareide. Da kunne vi snakket ut om alt som har skjedd den siste tida – og så ville jeg forsøkt å verve ham til Arbeiderpartiet.

Mer fra Dagsavisen