Navn i nyhetene

Julelunsjer og allmøter

Hans Petter Karlsen tok nylig over et selskap i krise. Nå skal han som ny sjef i renovasjonsetatene får orden på søpla vår.

Hvem: Hans Petter Karlsen (57)

Hva: Direktør.

Aktuell: Tok nylig over som sjef for Renovasjonsetaten.

Du tar over en etat som har vært i «krise» det siste året. Hva har du tenkt å gjøre for å løse alle problemene?

– Nå er det riktig at Renovasjonsetaten har hatt utfordringer. Men det er ikke et sted hvor det er krise. Jeg har stor respekt for den jobben de har gjort, og hvilket nivå de er på nå. Det har vært et turbulent 2017. Men de har greid å omstille seg godt i løpet av veldig kort tid. En virksomhetsoverdragelse tar gjerne ett år eller mer. Her ble det gjennomført på omtrent en uke.

Du er etatens fjerde sjef i 2017. Har forbruket av sjefer skremt eller trigget deg?

– Jeg har fått en usedvanlig god mottakelse i etaten. Men så har jo Renovasjonsetaten fått god trening i å ta imot nye sjefer det siste året, selv om det har vært «fungerende» sjefer innimellom. Men hva som har vært, påvirker ikke meg.

Enkelte politikere vil igjen privatisere Renovasjonsetaten. Hva synes du om det?

– Jeg tenker at jeg forholder meg til de vedtakene som blir fattet. Skulle jeg motta en bestilling på utredningsforslag, så løser vi det. Jeg er komfortabel med den driftsformenen vi har nå, men vi er en politisk styrt etat.

Hvor ligger de største utfordringene for 2018?

– Jeg begynte for fullt onsdag, og i den perioden jeg har jobbet, har det vært julelunsjer og allmøter, og jeg har gjort meg kjent med ledergruppa. Jeg må bli tryggere i jobben før jeg går inn på utfordringene. Men vi er en etat hvor vi blir målt opp mot de tjenestene vi produserer. Vi må stabilisere en god regularitet, samt at vi parallelt må drive utvikling.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg innrømmer at jeg ikke er en storforbruker av bøker. På videregående kom jeg opp i norsk muntlig, noe som ikke var mitt ønske. Men jeg fikk spørsmål om «Jonas» av Jens Bjørneboe, og den kunne jeg. Jeg fikk en femmer, og det var en udsedvanlig god uttelling for meg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg trives veldig godt med de nærmeste rundt meg. Og tilbringer vi tida på fjellet, er det veldig bra.

Hvem var din barndomshelt?

– Hvem kan det være? Hadde jeg noen store helter der? Kan ikke huske at jeg hadde ellevill beundring for noen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det svinger litt hva man misliker med seg selv. Jeg kunne nok vært flinkere til å vedlikeholde en del relasjoner fra tidligere, som kompiser og lagkamerater.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det tror jeg ikke blir det rette uttrykket for meg. Vi bor ikke så langt ifra Bryggepromenaden i Fredrikstad, og jeg nyter i hvert fall perlen ved Glommas utløp.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Hos de fleste av oss ringer det noen klokker som går på rettferdighet, som etnisitet, legning eller kjønn. Men det skal en del til før jeg går i tog. Jeg velger andre kanaler først.

Er det noe du angrer på?

– Nei. Noen ting har man gjort seg noen dårlige erfaringer med, men å angre er lite produktivt.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Donald Trump, for å se hvem han er.

Mer fra Dagsavisen