Annonse
Jonas Bals.

Jonas som dumpa Jonas

Jonas Bals skal begynne i LO, men før det skal han jobbe litt på kaia.

Annonse
Navn i nyhetene

Hvem: Jonas Bals (40)

Hva: Tidligere maler og historiker. Nå nylig avgått rådgiver for Jonas Gahr Støre. Begynner å jobbe mot sosial dumping i LO over nyttår.

 

Halla, hva skjer a?

– Nei, i dag har ledelsen i LO hatt jobbsøknaden min til behandling, så da begynner jeg i LO over nyttår.

Hva skal du gjøre i mellomtida?

– Jeg har hørt med min gamle malermester for å høre om han hadde jobb til meg. Men det gikk ikke nå, det er et dårlig marked for tida.

Har du savna å jobbe med kroppen?

– Jeg har hatt lyst til å komme tilbake til faget mitt, som for øvrig krever litt av huet også. Men losse- og lastekontoret ved havna har tatt kontakt. Det er mulig de har litt jobb framover, det hadde vært ålreit å få prøvd noe helt nytt.

Les også: Hanne Krogh: – Folk tror jeg sitter hjemme på julaften og ser meg selv i Reisen til Julestjernen

Skal du det da?

– Jeg står i hvert fall på vaktlistene.

Over nyttår, da? Hva skal du gjøre i LO?

– Jeg skal jobbe mot sosial dumping. Det er dessverre en problemstilling som har vokst langt utover byggebransjen og inn i offentlig sektor. Eller, det som var offentlig sektor.

Gjorde du ikke det i Ap også?

– Jo, men du kommer ikke så tett på som du gjør i fagbevegelsen.

Hvordan blir det å slutte?

– Det er vemodig å slutte i en jobb når man har kolleger man liker og et arbeid man synes er meningsfullt. Men jeg gleder meg til å begynne i LO.

Det er bare noen måneder siden du hadde bestemt deg for å fortsette?

– Joda, men det å gå fra den ene greina av arbeiderbevegelsen til den andre, det betyr jo ikke at man sager av greiner. Jeg kommer til å ha mye med Hadia og arbeids- og sosialfraksjonen å gjøre framover også.

Les også: Elisa Røtterud har nylig vært på en 8.000-meters fjellklatrertur

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Arbeiderbevegelsens historie i Norge, første bind, av Edvard Bull. Jeg droppa ut av videregående skole, blant annet fordi jeg hata historiefaget. Så møtte jeg den boka på et fagforeningskurs, og fikk mildt sagt historieinteressen vekka igjen. Jeg endte opp med master i historie.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er kanskje et kjedelig svar, men ... unga mine og kona mi. Tid med dem.

Troverdig, da. Kona dro fra Ap til LO for et par måneder siden. Og nå flytter du etter!

– Ja, en framtidig kollega sendte mail og fleipa med at vi kunne bytte kontor, så fikk jeg sitte ved siden av henne. Men det er kanskje bedre å ha et par kontorer mellom.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg hadde fire vegger på rommet mitt. Sylvester Stallone dekka litt over én. Så var det folk som Lemmy, Dee Snider, Iron Maidens Eddie på resten.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har ikke veldig god humor, det har jeg ikke. Ifølge ungene er det at jeg snakker for mye om historie.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Som trebarnsfar og med jobb og verv som har krevd en del, så føles det som å skeie ut å gå på fotballkamp, dessverre. Selv om det ikke har vært helt ekstatisk på vår nye stadion.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En god blanding av folk med innsikt i nåtida fra litt ulike perspektiver. Helga Flatland, forfatteren. Thomas Seltzer. Alexander Schau. Og de skamløse jentene.

Det blir en stor heis.

– Ja, men de finnes. Så skulle jeg sendt tekstmelding til en heismontør jeg kjenner for å sørge for at heisen ikke kom i gang igjen med det første.

Annonse