Navn i nyhetene

Jamal Khashoggis VM

Sjakk-VM ble flyttet fra Saudi-Arabia til Russland. Men fortsatt skal det bære navnet til den saudiske kongen. Det liker ikke Atle Grønn.

Hvem: Atle Grønn (47)

Hva: Professor i russisk og sjakkekspert.

Hvorfor: Etter mye kontrovers arrangeres hurtig- og lynsjakk-VM i St. Petersburg i Russland i romjulen.

Kort oppsummert, hvorfor ender årets VM i hurtigsjakk og lynsjakk opp med, i siste liten, å bli arrangert i Russland?

– Det har vært mange problemer med dette VM. Opprinnelig skulle mesterskapet arrangeres nok en gang i Saudi-Arabia, men det er problematisk blant annet fordi spillere fra Israel, Iran og Kuwait ikke får innreise-visum og dermed ikke får lov til å delta. Så gikk Magnus Carlsen ut og sa at han kom til å boikotte mesterskapet dersom problemene fra i fjor ikke ble løst. Legg dette sammen med det groteske journalistdrapet på Jamal Khashoggi i høst, så ble det nesten umulig å arrangere VM i Saudi-Arabia.

Men hvorfor kom det en endring nå og ikke før?

– I oktober valgte verdenssjakkforbundet FIDE ny president. Det var det forrige regimet som inngikk avtalen med Saudi-Arabia i utgangspunktet, mens den nye ledelsen ga Saudi-Arabia et ultimatum for å løse visum-problemet. Til slutt var alternativene å finne en ny arrangør eller avlyse.

Da VM ble arrangert i 2017, hva var reaksjonen blant toppspillerne?

– Mange var nok såpass kyniske at de rett og slett ble med for pengenes skyld. Det var større pengepremier enn vanlig i Saudi-Arabia, slik at de fleste lot seg friste. Det er jo ikke sånn at alle proffe sjakkspillere tjener store penger. Magnus er jo i en særklasse, så er det kanskje 15–20 av de beste i verden som tjener bra, mens resten sliter. Samtidig var det også noen som valgte boikott. Blant annet noen av de beste kvinnene, forståelig nok, som nektet å reise til et land med et slikt kvinnesyn.

Hvorfor falt man ned på Russland som arrangør?

– Den nye FIDE presidenten, Arkadij Dvorkovitsj, er russer og var blant annet sjef for fotball-VM. Håpet var da at han gjennom sine kontakter kunne få til noe i Russland. Og utrolig nok så har han greid å stable et alternativ på beina på rekordtid.

Russland er vel ikke et helt uproblematisk regime det heller?

– Russland er kontroversielt det også i dagens politiske klima, men samtidig er det et bedre alternativ enn Saudi-Arabia. Dvorkovitsj personlig har holdt seg utenfor de store skandalene, både innenriks og utenriks. Russland er jo dessuten sjakknasjonen over alle andre og har heller ikke vært innblandet i noe juks eller dopingskandaler på det området.

Har det kommet noen reaksjoner fra Saudi-Arabia på dette?

– Det har jo vært kinkig for FIDE å bryte kontrakten med Saudi-Arabia, og det har ført til at man har akseptert å la mesterskapet bære navnet til kongen av Saudi-Arabia, Salman. Som en slags protest mot dette har en del av oss i miljøet begynt å kalle det for «Jamal Khashoggis VM».

Russland har en ikke ubetydelig sjakk-kultur. Hva betyr det for landet å arrangere et mesterskap?

– Det viktigste for russerne nå er at en russer igjen vinner et VM. Da Karajakin møtte Carlsen for to år siden, bygde russerne ham opp til en superstjerne, uten at han var helt god nok for den statusen. Det er mye viktigere for russerne å vinne et VM enn å arrangere et.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Si det, det er så mange, men av sjakkbøker vil jeg si «Spillet i mitt liv» av André Bjerke. Ellers er russerne Anton Tsjekhov og den mer ukjente Sergej Dovlatov mine favorittforfattere.

Hvem var din barndomshelt?

– Han var vel bare fire år eldre enn meg, men da Simen Agdestein ble verdens yngste stormester som 18 åring, så jeg veldig opp til ham.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Kanskje litt kjedelig svar, men jeg vil si miljøet. Det er det som bekymrer meg mest. Her har jeg tatt et aktivt valg og har for første gang på over 20 år ikke bil lenger.

Hvem ville du helst stått fasti heisen med?

– Det hadde vært spennende med den folkesky og geniale matematikeren Grigorij Perelman. Eventuelt Noam Chomsky. Han er vel verdens mest siterte vitenskapsmann – og lingvist som meg. Fascinerende fyr.

Mer fra Dagsavisen