Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX

Jakt og maktkamp

Hilde Charlotte Solheim (45)

Tidligere AUF-er, Ap-medlem og Virke-direktør. Nå jobber hun med styrearbeid. Har tatt et kraftig oppgjør med seksuell trakassering i Arbeiderpartiet.

Hvor stort problem er seksuell trakassering i Arbeiderpartiet?

– Samfunnet har et stort problem med seksuell trakassering. Det er stort i mediebransjen, kultur, i IT. Arbeiderpartiets problem speiler samfunnets problem.

Er det alt?

– Så har Ap mange arenaer hvor man blander folk i forskjellige aldre, med i forskjellige maktposisjoner. Det er risikofaktorer. En del av varslingene har startet med samtaler og møter som har vært spennende for kvinnene. Vi har både en ubalanse i alder og makt og status. Dette er ikke privatsaker.

Hvordan da?

– Når man er på jobb som statsråd eller som politisk leder, og møtet går over i fest, da er man fortsatt på jobb. Når politikere drikker med ungdom, og til og med er med på å hente alkohol, da har ting allerede gått galt.

Er dette en del av en maktkamp?

– Det er ingen tvil om at sersjantene rundt Giske har oppfattet en slags marsjordre til å debattere maktkamp. Jeg vet ikke om varslingene er det, men det er irrelevant. Har du en drittsak i ditt kjølvann, så kan du ikke bestemme når den skal komme opp.

Så ... ja, maktkamp?

– Mitt utspill i maktkampen er at overgriper ikke skal ha makt.

Har fylla skylda?

– Nei, hvert enkelt individ har ansvar for sine handlinger. Jeg tror man må ta et oppgjør med alkoholpolitikken også. Men en godt voksen mann som antaster en syttenåring kan ikke skylde på alkohol.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det var kjempeviktig å være redaktør for Råtekst, som var et lite feministisk jordskjelv da den kom, inspirert av svenske Fittstim. Ellers leste jeg Ringenes Herre under dyna med lommelykta da jeg var ni-ti år. Det var en god start på livet.

Hva gjør deg lykkelig?

– Natur, hunder, venner og familie. Jeg er en veldig aktiv jeger og fisker.

Å, har du drept noe fint?

– Ja, jeg fluefiska i Patagonia i jula. I desember skjøt jeg min første hjort. I dag har verten jeg var på besøk hos skutt et rådyr, i los med dachsen Siv.

Og den andre bikkja heter Erna?

– Ja, først hadde vi to dachs-søstre som het Siv og Erna. Men for å få litt partipolitisk balanse i heimen, da vi fikk en stor elghund, så ble det Jonas. Spørsmålet er hva det blir neste gang. Knut Arild? Trygve?

Hva gjør du når du skeier ut?

– Kjøper noe dyrt.

Hva da?

– Jaktsekk. Høyhæla sko. Jeg er allsidig, og i stand til å finne dyre ting på en lang rekke områder.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er vokst opp i demonstrasjonstog, men er ikke spesielt glad i å gå i dem.

Så ... når gikk du sist?

– Jeg pleier å skofte, men er villig hvis det skulle bli nødvendig igjen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jonas.

Hva skulle du si?

– Jeg ville utfordra han til å stå på videre og sørge for at Ap er et trygt parti. Jeg skjønner at han ikke har en lett jobb.

Hvordan har han håndtert det synes du?

– Jeg synes han nølte i starten, og så synes jeg det går bedre etter hvert.