Inspirert av siste ord

John Erik Kaada er klar med sitt første soloalbum siden 2009.

 

Hvem: John Erik Kaada (42)

Hva: Musiker

Hvorfor: John Erik Kaada, best kjent som bare Kaada, er klar med sitt første soloalbum siden 2009. Albumet, «Closing Statements», er inspirert av folks siste ord.

Du slapp nytt album fredag. Det begynner jo å bli noen år siden forrige soloalbum – hvordan føles det å være i gang igjen?

– Det er kjempegøy! Strukturene i musikkbransjen er annerledes nå, enn da jeg ga ut min forrige soloplate for ni år siden. Mye flatere, liksom. Det er rart å tenke på at sist gang jeg ga ut album satt jeg hjemme og puttet cd-er i konvolutter og sendte ut til journalister over hele verden. Vi brukte mangfoldige tusen på porto.

Albumet «Closing Statements» er inspirert av menneskers siste ord. Hvordan og hvorfor endte du opp med et album inspirert av nettopp dette?

– Jeg er for tiden på jakt etter de øyeblikkene i hverdagen som virkelig betyr noe. Jeg har en tendens til å haste av gårde, og må være bevisst på å stoppe opp når noe skjer som kanskje er verd å stoppe opp ved. Dette er noe jeg tenker mye på. Kanskje er det en sånn «midtlivsevaluering». Men jeg har lyst til at livet skal inneholde flest mulig av disse hellige øyeblikkene. Filosofering rundt dette, kombinert med tanker rundt hvorfor jeg skulle ville utgi noe på album, dro meg inn på denne siste-ord tematikken. Hva om disse låtene var det siste jeg skulle utgi, eller det siste jeg skulle «si» i en musikalsk kontekst.

Hvordan bærer albumet preg av at dette har vært inspirasjonskilden din?

– Jeg tror ikke folk som hører platen vil kunne høre at det ligger slike tanker bak. Selv har jeg bare tenkt at det skal være som en slags sammenhengende reise gjennom albumet, som går gjennom diverse landskap. Noen har påpekt at det er melankolske undertoner i alle låtene, men jeg er ikke sikker på om jeg er helt enig. Men jeg har kanskje en annen standard på hva man kan kalle melankolsk.

Hvordan har det vært å jobbe med dette albumet?

– Fint og smertefullt på samme tid. Den perfekte blandingen av godt og vondt – akkurat som sweet and sour-saus.

Hva er planene videre for sommer og høst?

– Vi skal ut på veien til høsten og videre inn i 2019. Neste konsert i Stavanger blir i Stavanger konserthus 21. november med musikere fra symfoniorkesteret.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Mange bøker har betydd mye gjennom årene. Men jeg antar at det må bli det første noteheftet jeg fikk da jeg begynte å spille piano.

Hva gjør deg lykkelig?

– Datteren min og familien min. Ellers er jeg veldig glad i skog, og liker å tilbringe så mye tid som mulig blant trærne. En ordentlig god kopp kaffi står også høyt oppe på lista.

Hvem var din barndomshelt?

– Trommeslageren i Vazelina Bilopphøggers, Høgger'n. Også kalt Arnulf Paulsen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har en tendens til å bli litt for ivrig og oppslukt i prosjekter som jeg jobber med. Og glemmer lett verden rundt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En heismontør som kan sine saker.