Annonse
NOAH-leder Siri Martinsen.

I fakkeltog mot pels

– I år er det første gang vi har med en appellant fra Frps stortingsgruppe, avslører NOAH-leder Siri Martinsen.

Annonse
Navn i nyhetene

 

Hvem: Siri Martinsen (44)

Hva/hvorfor: NOAHs leder kaller dommen der hunden Bob er dømt til døden av lagmannsretten for «absurd», «sjokkerende» og «tragisk». Lørdag leder hun fakkeltog mot pels.

NOAH er organisasjonen som alltid fremmer dyrenes sak. Finnes det et kompromiss i Bob-saken?

– Kompromisser som går ut over dyrene, er ikke noe NOAH applauderer. I denne type saker er det flere løsninger som burde være mer aktuelle for politiet enn avliving. Det er selvsagt mye bedre at Bob omplasseres enn avlives. Samtidig er det ille at man havner i rettssalen med en hund som er snill og godlynt, men som nok straffes mest for å være stor.

Er dødsdommen siste ord eller vil dere støtte en anke?

– NOAH hjelper til slik at saken nå kan ankes til Høyesterett. Vi har blitt kontaktet av mange erfarne jurister som reagerer på at en helt vanlig hund kan dømmes på denne måten, og det uten verken å ha bitt eller vist tegn på unormal atferd.

Dere jobber for å få endret hundeloven. Hvordan?

– Hundeloven må skape trygghet for både hunder og mennesker. Nå skaper den bare mer utrygghet. Loven må bygge på kunnskap om hunders atferd, og ta innover seg at også dyr skal ha rettsvern.

Lørdag arrangerer NOAHs fakkeltog mot pels for fjortende gang. Kommer dere noen vei?

– Ja! Mange politikere har sagt at akkurat dette arrangementet påvirker politikerne, hvilket egentlig bare skulle mangle. Engasjementet vokser år for år og folk blir stadig mer frustrert over at politikerne ikke lytter til dem. Sju av ti vil ha slutt på pelsdyroppdrett, bare 15 prosent er for. Når tusenvis av mennesker gang på gang stiller opp i NOAHs fakkeltog mot pels, er det et veldig tydelig signal på at vi ikke gir oss før burene er tomme. Vi vet også at engasjementet har ført til intern debatt i partier som fortsatt ikke er imot pels. I år er det første gang vi har med en appellant fra Frps stortingsgruppe.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi var en stor favoritt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg av og til burde snakket mer rett fra levra. Som når landbruksministeren påstår at pelsdyrene «nyter godt» av politikken hans, mens de i realiteten sitter i samme, trange bur. Eller når den samme politikeren kutter den lille statsstøtten som har vært gitt til arbeidet for dyr. Det fortjener egentlig ikke så høflig respons.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Går på en god veganrestaurant.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Å stille opp i markeringer for dyr og miljø er viktig, siden dyrene ikke har en egen stemme.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på at vi ikke var enda hardere mot regjeringen da den oppnevnte «Pelsdyrutvalget». Den nektet jo for eksempel Veterinærforeningen og Veterinærinstituttet å delta, mens en forsker fra Danmark som er tilknyttet pelsbransjen, fikk bli med. Det hadde fortjent mye mer oppstyr.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Statsministeren. NOAH har er en stor bunke underskrifter mot pels som fortsatt venter på henne, siden landbruksministeren valgte å ignorere både opinion og fagfolk.

Annonse