I eksklusive hender

Anja Bakken Riise har jobbet som byrådssekretær for Lan Marie Berg. Nå skifter hun beite og blir leder for Framtiden i Våre Hender.

Anja Bakken Riise (29)

Byrådssekretær som blir ny leder i Fremtiden i våre hender. (FIVH). Fikk «pepper» da hun før jul nektet å gi informasjon om søppelkrisa i Oslo til andre enn Aftenposten.

Du begynner som ny leder i FIVH i august. Hvorfor er det behov for en slik organisasjon?

– Mange snakker om klimakrise. Samtidig forteller reklamen at vi må bli bedre utgaver av oss selv. Alt handler om å skru opp forbruket. «Ta tre, betal for to», hører vi hele tida. Forbrukersamfunnet bedøver og bedrøver oss. Det må endringer til og her kommer FIVH inn i bildet. Vi må ansvarliggjøre nordmenn som forbrukere, og samtidig tilrettelegge for gode miljøvalg.

Vi kjøper for mye, og kaster for mye. Både når det gjelder mat og andre brukbare forbruksvarer. Har vi et altfor lett forhold til saker og ting?

– Vi er bare mennesker. Vi styres av flere forhold, som blant annet pris. De siste årene har prisen på forbrukervarer stupt. Det er fordi politikerne våre vil det slik. Og det er mye positivt med det, som at flertallet har det ganske bra i Norge. Samtidig har det massive forbruket negative effekter på miljøet og mennesker i produksjonslandene. Vi nordmenn ser ikke de reelle konsekvensene av forbruket vårt.

Hva er vår største klimautfordring i dag?

– Det er bruken av fossilt brennstoff, selv om noen prøver å så tvil om det. Jeg ser fram til debattene med norsk olje og gass og Karl-Eirik Schjøtt Pedersen.

Hvordan er ditt eget klimaregnskap?

– Jeg lever i dette samfunnet, og tar del i et fossildrevet samfunn. Der er jeg ganske lik andre nordmenn. Jeg forbruker for mye og flyr og reiser litt for mye. Jeg skal hjem til Tromsø i påsken, og har dessverre ikke noe annet alternativ enn å fly.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det var et vanskelig spørsmål ... Jeg er veldig glad i bøker. Jo. «Fine Balance», av Rohinton Mistry som handler om kastesamfunnet i India påvirket meg veldig. Den boken gjorde det tydelig for meg at for å bekjempe urettferdighet må vi endre strukturene.

Hva gjør deg lykkelig?

– En vårdag som den vi hadde på søndag. Da trasket jeg gatelangs med kjæresten min, og spiste det vi kom over av god mat.

Hvem var din barndomshelt?

– Håkon Håkonsen, filmhelten i Nils Gaups film fra 1990. Jeg var også et ivrig medlem av Fantomet-klubben.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg kan være litt konfliktsky. Jeg er glad i å inngå kompromisser og få alle til å bli enige. Men noen ganger er det viktig å få fram uenigheter.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg bruker gjerne litt penger på en bedre middag og god vin.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er villig til å gå imot mange ting. sist var 8. mars, men et av de flotteste demonstrasjonstogene jeg har vært med i var jeg også selv med å arrangere. Det var Folkets klimamarsj i Oslo i 2015. Da samlet vi fagforeninger, miljøbevegelsen, trossamfunn og vanlige folk til en av Norges største klimamarkeringer. Jeg liker demonstrasjoner, og kommer absolutt til å delta i flere framover.

Er det noe du angrer på?

– Det er veldig lite. Jeg er mer opptatt av å se framover.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Bestefaren min på 104 år, Sverre Henry Bakken. Han er den fineste fyren jeg vet om. Og jeg ser ham altfor sjelden. Og så abonnerer han på Dagsavisen.

Får vi dette intervjuet eksklusivt?

– Hehe. Ja, det gjør dere.