Annonse

Holder det flytende

Maja Lunde er så fascinert av vann at hun har skrevet en roman der vann spiller en betydelig rolle.

Annonse
Navn i nyhetene

 

Hvem: Maja Lunde (42)

Hvorfor: I 2015 kom hun med verdenssuksessen «Bienes Historie», og nå er hun aktuell med oppfølgeren «Blå» – en roman om menneskets og naturens sårbarhet, denne gang med vann i sentrum for fortellingen.

Hva handler boka di om?

– Boka handler om to svært forskjellige hovedkarakterer. Gamle Signe på 67 år lar seg ikke skremme av havet. Alene seiler hun vekk fra barndomsbygda på Vestlandet, for å konfrontere mannen hun engang elsket. Det er bare henne, båten og en underlig last. Så møter vi på David med datteren Lou, som ankommer en flyktningleir i Frankrike. De to er på flukt gjennom et tørkerammet Sør-Europa, hvor nord står mot sør, og det ikke lenger finnes nok vann til oss alle. Så en dag finner David en forlatt båt på land, i en hage langt inne i landet.

Vann er bokas sentrale tema – hva betyr vann for deg?

– Vann er uendelig vakkert. Vi mennesker trekkes mot vann. Tenk hvilken ro det gir å se på en rennende elv. Og vann gir oss liv, det er vann som gjør planeten vår levende og det er vann de ser etter, når de leter etter liv på andre planeter. Jeg har seilt mye i barndom og ungdom, og føler at vannet er mitt rette element.

Hvor lenge kommer du til å være forfatter?

– Forhåpentligvis helt til jeg dør. Jeg bobler over av ideer og har ennå ikke hatt skrivesperre. Men man vet jo aldri.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ulike bøker har betydd mye for meg gjennom ulike stadier i livet. Det er vanskelig å nevne bare én. Som ung hadde jeg en skikkelig Irving-periode, deretter kom Murakami, så Atwood, Oates, Franzen og McEwan. Noen av bøkene er jeg fremdeles glad i, andre får jeg ikke lenger like mye ut av. Jeg leser generelt mye og mange bøker hver eneste dag. Også sakprosa. Holder for tiden på med «Sapiens», som både fascinerer og underholder meg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være med familien min, gjerne ute i naturen, å være avlogget. Og å skrive, så klart. Det er lite som gjør meg gladere enn å ha vært gjennom en god skrivehelg.

Hvem var din barndomshelt?

– Astrid Lindgren har hatt en stor innvirkning på meg helt siden mitt første møte med hennes bøker som barn. Og bøkene hennes står seg fremdeles.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Nei, det er noe jeg helst ikke vil dele med avisa.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Når jeg skeier ut spiser jeg sjokolade. Og det gjør jeg gjerne hver eneste dag. Jeg er så glad i sjokolade at jeg til og med har skrevet en barnebok om det; «Det aller beste».

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er villig til å stå opp for ganske mye, men klima er et tema jeg engasjerer meg sterkt for. En renere jord-klode er generelt noe jeg arbeider for, og gjerne også kan gå i tog for.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg ville stått fast med Petter Smart. Ville ikke du? Han hadde nok fått meg ut derfra ganske raskt.

Les Dagsavisens anmeldelse: Van(n)vittig bok

Annonse