Navn i nyhetene

Hjelper til i påsken

Påsketuristene møter ulike forhold rundt omkring i landet i år. Men Røde Kors og Sven Mollekleiv er klare, uansett vær og føreforhold.

Sven
 Mollekleiv (57)

President i Norges Røde Kors

157 lokale hjelpekorps er i beredskap i fjellet, byene og langs kysten i påsken.

Hvordan er innsatsen i påskefjellet?

- Den er tilpasset behovene. Det er veldig forskjellige forhold rundt om i landet denne påsken. I nord er det mye snø og delvis snøskredfare, i Trøndelag er det mye snø, og i fjellet i Vest-Norge, mens det er lite snø på Sør- og Østlandet. Mange tar ut båtene sine, derfor har vi også beredskap langs kysten, ikke bare i fjellet.

Hva er viktig å tenke på når man skal ut på tur?

- På fjellet er naturen lumsk. Ha med utstyr som er tilpasset ulike forhold. Nå kan været skifte fort fra mildt til sterk og kald vind med snøbyger. Derfor er det viktig å ha med varme klær, ekstra mat, liggeunderlag, spade og mobiltelefon med strøm. Spør kjentfolk om forholdene og bruk sunt folkevett.

Hva gjør man hvis man har gått seg bort?

- Søk ly. Man skal ikke gjøre seg avhengig av mobiltelefonen, men mobilnettet blir bedre og bedre. Meld fra til redningstjenesten og hovedredningssentralen via mobil. De kan også spore deg via mobilen hvis du har dekning. Man kan prøve å gå tilbake der man kom fra dersom det er forsvarlig, men om værforholdene er ekstreme er det bare å søke ly og vente på hjelp. Da er det klokt å ha varmt tøy og ekstra mat i sekken.

Noen er også igjen i byene, hvordan fanger dere opp dem?

- Påsken er den tida i året hvor det offentlige er stengt lengst. Derfor har vi en ekstraordinær aktivitet knyttet til omsorgsaktivitetene. Besøkstjenesten besøker folk på institusjoner og hjemme. Og så arrangerer vi «Ferie for alle» for de som ikke har råd til å dra på ferie.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Henry Dunants «Minner fra Solferino». Han kom til slaget ved Solferino og så 40.000 syke og sårede soldater med ulik uniform som har desperat behov for nødhjelp. Han reiste ikke forbi, men tok et humanitært initiativ og mobiliserte de frivillige i landsbyen Castiglione. Dette fører til etableringen av internasjonale Røde Kors og Genèvekonvensjonene.

Hva gjør deg lykkelig?

- Hehe, det er å få være sammen med familie, barn og barnebarn i naturen. Det en sånn dobbel glede. Jeg blir også glad når jeg ser frivillige som hjelper medmennesker.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var flere. Jeg har alltid vært opptatt av idrett, men også polarheltene interesserte meg. Kombinasjonen av å være polarhelt og ta utrolige humanitære initiativer gjør at Fridtjof Nansen var en helt for meg i ungdomsårene.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg sier i altfor stor grad ja. Jeg har trøbbel med å si nei når jeg ser at noe er viktig eller kan glede noen.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Spiller fotball med kompisene og har frikvarter med gutta.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Det er noe jeg har gjort mye opp gjennom livet, fordi jeg mener det er viktig å markere at man bør bryr seg. Når jeg ser overgrep, urettferdighet eller at man kan bidra til fred må man bry seg. Det vil jeg fortsatt demonstrere for.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- De frivillige fra Utøya, for å fortelle dem hvilken fantastisk innsats de gjorde 22. juli.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen