Annonse

Helsesøster på nett

Tale Maria Krohn Engvik tok permisjon som helsesøster i skolen. Nå er hun helseøster på sosiale medier, og får spørsmål fra ungdom over hele landet.

Annonse
Navn i nyhetene

 

Hvem: Tale Maria Krohn Engvik (38)

Hva: Helsesøster, kjent som @Helsesista på Snapchat/sosiale medier.

Hvorfor: Har pushet på for at politiet nå åpner en chattetjeneste, hvor Helsesista er en aktiv samarbeidspartner.

Politiet planlegger en ny chattetjeneste i samarbeid med deg som skal gjøre det enklere for ungdom å anmelde spredning av sexvideoer på nett. Hvorfor er dette så viktig?

– Jeg ønsker ikke at en hel generasjon ungdom skal være domfelte. Jeg jobber for at de skal få kunnskap, og ikke spre sexvideoer og bilder av andre. Jeg har jobbet med dette over lengre tid, og snakket mye om det. Ungdom kommer fortsatt til å sende nakenbilder av seg selv til andre. Men de må vite hvilke konsekvenser det kan få å dele slike bilder eller film av andre uten samtykke. Deler man bilder av noen under 18 år, regnes det som barneporno. Ungdom er ikke ferdig utviklet i forhold til konsekvenstenkning før de er 25. Derfor må vi  snakke om det, reflektere, og ikke være så mye pekefinger. De må få kunnskap, og ta valg ut ifra det.

Vi ser mer og mer av deling av sexvideoer på nettet blant unge. Hvorfor gjør de dette?

– De er vant til kommunisere gjennom det å dele bilder og filmer. Det man før snakket om, deler man nå. Og de har ikke helt fått med seg hvor alvorlig det er å dele den type ting. Det har ikke vært et problem før, fordi de ikke har hatt den muligheten. Nå er det opplæring av en generasjon i forhold til nettvett. Det er kjempefint å dele bilder og film, og unge har sex. De må bare forstå at de ikke kan dele det.

En video blir aldri borte. Hva kan konsekvensen bli på lang sikt at slike for alltid blir tilgjengelig?

– Det kommer an på. De klarer ikke å forstå på lang sikt. I øyeblikket er det spennende og morsomt. Unge som har fått nakenbilder av seg selv spredt, kan få alvorlige psykiske vansker, som angst og selvmordstanker. Som om de skulle vært utsatt for et fysisk overgrep. Ungdom lever gjerne i nuet, og det er ikke sikkert at de tenker fram i tida. Om det vil ha noe å si karrieremessig er vanskelig å vite. Alle gjør feil, men det er dumt hvis et nakenbilde på nett skal ødelegge.

Du har tatt permisjon som helsesøster i Osloskolen for å være helsesøster på Snapchat. Hva er det de unge er mest opptatt av?

– Alle disse vanskelige temaene som er tabubelagte. Seksualitet, psykisk helse, kjærlighet og kropp. Det er generelt et stort press i forhold til skole, til utseende og i forhold til det å prestere på ulike arenaer. Mange er litt slitne. Det er aller mest jenter som sender snap, men også mange gutter som gjør det. Gutter tør å spørre om ting de ikke gjør ansikt til ansikt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Kanskje «Brødrene Løvehjerte». De to brødrene som kjempet sammen, og som opplevde gode og farlige ting. Jeg er veldig glad i Astrid Lindgren.

Hva gjør deg lykkelig?

– Lykkelig er noe man ikke er hele tida, men det er mange små øyeblikk hvor jeg kjenner at jeg har det bra. En god kopp kaffe, fine blomster, sola som varmer, en god klem, eller at noen smiler til meg. Og å le sammen med barna mine. Jeg kaller det #happymoment – dette er noe Helsesista er kjent for.

Hvem var din barndomshelt?

– Mormoren min, Ellen, har alltid vært et forbilde for meg. Hun var utrolig god og raus mot alle hun møtte.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er ikke så mye. Jeg fokuserer på ting som er bra med min personlighet og det jeg får til.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg masse sushi og sjokolade, og glemmer hva klokka er.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– For barn og unges rettigheter, og at de skal ha det bra.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har gjort masse «feil» i livet, men velger å se på det som erfaringer som jeg har lært noe av. Det viktigste for meg er å ikke angre på ting jeg ikke gjorde.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En skikkelig kjekk og sjarmerende fyr med kloke tanker og en god armkrok.

Annonse