Navn i nyhetene

Havets elgjakt i gang

– Alle kan bli med, sier Kurt Allan Hansen.

Hvem: Kurt Allan Hansen (49)

Hva: Daglig leder av Østlandet største fiskemottak, Fjordfisk på Hvaler.

Hvorfor: Lørdag startet hummerfisket, og i går dro fiskerne de første teinene.

Hvordan har starten på hummerfisket vært?

– Vi har hatt litt ugunstige strømforhold og en del krabbe som har gått i teinene, og da går jo som kjent ikke hummer i den samme teina. Men til tross for det, virker folk jeg prater med ålreit fornøyde med starten, og det virker som om det hittil fanges en halv hummer per teine, altså 100 teiner gir 50 hummere. Jeg har et inntrykk av at det til tross for reguleringer av antall teiner og hummere er blitt flere og flere hobbyfiskere i aktivitet de siste årene. Det er blitt et større trykk på hummerfisket.

Hva er grunnen til det, tror du?

– Hummerfisket er som «havets elgjakt». Jeg tror mange i den yngre garde synes det er litt eventyrlig å tilberede hummer hjemme, og spesielt hvis den er fisket selv. Det dreier seg nok like mye om matmote, men i kombinasjon med villmarksopplevelsen. Spesielt lokkes nok folk som bor og er oppvokst langs kysten, til hummerfisket.

Hvem kan bli med?

– Alle kan bli med – med opptil ti teiner hver. Det er ikke spesielt krevende, annet enn at det kan lønne seg å være litt lokalkjent eller ha tilgang på kunnskap og tips fra andre. Det kreves ingen sertifikater annen enn at du kan kjøre båt. Fisket foregår under strenge reguleringer, men det er noe alle kan gjøre.

Hva er viktig å tenke på før man hiver ut en hummerteine?

– Som yrkesfisker kan du ha 100 teiner, som privatperson ti teiner. Men det går ikke å dra ut to personer i samme båt og legge ut 20 teiner. Da regnes det per båt. Du må unngå hummerreservater og huske at rognhummer, hummer med synlig rogn, er fredet og skal slippes ut igjen. Og så må du unngå å fiske hummer under minstemålet på 25 centimeter, ved å ha en fluktåpning i teinen slik at de minste kommer seg ut.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Trilogien fra Jens Bjørneboe, Bestialitetens historie, som var lærerik med tanke på menneskelig psykologi.

Hva gjør deg lykkelig?

– Ganske mye, men først og fremst familie og natur, jakt og fiske.

Hvem var din barndomshelt?

– Fotball eller musikk? Nei, det var nok George Best, Manchester United-spilleren. Jeg var lidenskapelig tilhenger av United og fotball.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Rastløsheten.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg meg en fest i godt lag.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er opptatt wav ungdommen, de er framtida. Så alt som begrenser ungdommens muligheter og utvikling, ville jeg protestert mot.

Er det noe du angrer på?

– Å, ja. Det er mye jeg skulle gjort annerledes. Det er kanskje ikke noe jeg bruker så mye tid på å angre på, men å gjøre seg erfaringer – og lære at noe skulle vært gjort annerledes – er en del av livet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det er farlig å si noen annen enn kona, kanskje (humrer lett). Men av andre interessante personer, ville jeg valgt Bob Dylan. Det ville sikkert vært en opplevelse å se ham innestengt i en heis i en time.

Mer fra Dagsavisen