Håper å finne kirkegård

Ole Bjørn Fausa er med og ta i bruk nye metoder for å finne gamle ting.

 

Hvem: Ole Bjørn Fausa (51)

Hva/hvorfor: Grunnlegger av og styreformann hos Samlerhuset, som sponser organisasjonen Funn i Hafrsfjord og deres leting etter spor fra slaget i Hafrsfjord.

Den siste måneden har Funn i Hafrsfjord skannet havbunnen. Hva kan du fortelle om det?

– Det som går opp for meg nå, er at dette er en helt ny måte å tenke arkeologi på. Ikke et vondt ord om arkeologer, men deres viktigste redskap til nå har jo vært en skje. Nå har vi plutselig denne fantastiske teknologien fra oljebransjen som kan fortelle oss om ting det tidligere har vært umulig å se. Så enten vi finner noe eller ei, er vi med på noe historisk.

Hva har dere sett så langt?

– Den interessante delen er når vi kommer oss dypere ned i lagene. Det som foreløpig er gjort, er at overflaten er skannet, så vi kan finne ut hvilke områder det er interessant å gå dypere ned i. Dersom soldater falt over bord med ringbrynje eller det ligger sverd og økser på bunnen, så ligger de sannsynligvis noen meter ned. Så langt har vi ingen konkrete funn, men vi har funnet interessante områder. Dessuten har vi sett konturene av en del skip, men disse kan selvfølgelig være fra nyere tid.

Samlerhuset bidrar med én million kroner. Hvorfor gjør dere dette?

– Noen venter med å dele ut midler til de dør, vi vil gjerne gjøre det mens vi lever, så vi kan være med på moroa. Vi driver med samlerobjekter og historie, så vi har utrolig mye glede av dette. Kanskje det er eventyrlysten i oss selv som driver dette.

Ja, og du har vel litt vikingblod i årene selv, har jeg hørt?

– Ja, men det har du òg! Det har vi alle sammen. Men det som er fascinerende med min historie, er at jeg har klart å spore familien min så langt tilbake at jeg har funnet ut at jeg stammer fra vikinghøvdingen Rollo, som ifølge tradisjonen emigrerte etter å ha blitt landsforvist av Harald Hårfagre. Derfor har jeg alltid hatt litt personlig interesse for dette.

Hva håper du dere etter hvert kan finne på bunnen av Hafrsfjord?

– Det høres fælt ut, men jeg håper vi finner en liten kirkegård. Det kan ha vært nærmere 10.000 mann som deltok i slaget i Hafrsfjord, og da må jo mange ha gått over bord. Og hadde de på seg ringbrynjer, sank de rett til bunns.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Flatøybok». Inntil nylig har den bare vært tilgjengelig på norrøn, men nå er de tre første bindene oversatt til norsk, takket være Stavanger-forlaget Saga Bok. Den ble nedskrevet på slutten av 1300-tallet og er den mest omfattende av alle sagaene. Den er helt fantastisk og en virkelig kulturarv.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når barna kommer hjem og vi gjør ting sammen. Da er jeg gladest.

Er det bedre enn å grave opp vikingskip?

– Haha! Familien kommer først, men å få være med på å grave i historien, kommer på en god andreplass.

Hvem var din barndomshelt?

– Bestefaren min.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Håkon den gode. Han ville jeg tatt en lang prat med.