Navn i nyhetene

Han er bibeliotekaren

Rune Arnhoff kjøpte Nordens største bibelsamling.

Hvem: Rune Arnhoff (60)

Hvorfor: Åpner Nordisk bibelmuseum i Oslo denne våren.

Hvorfor et bibelmuseum?

– Det er det flere grunner til. Jeg er samler av natur og begynte som barn å samle på glansbilder, så mynter, fyrstikkesker... Fram til for to år siden var jeg passiv bibelsamler, men så kom jeg over Nordens største bibelsamling på 1.600 bibler, som var til salgs. Med de biblene i fanget kom ideen om å stille dem ut slik at alle kunne få se dem. Jeg husker første gang jeg bladde i en bibel fra 1500-tallet. Det var en god opplevelse, og noe jeg vil at flere skal få oppleve.

Hvor mange bibler har du nå?

– Om lag 2.500. Etter at det ble kjent at vi skal åpne bibelmuseum, er det mange som har ønsket å gi oss bibler. Bibler som ikke skal inngå i utstillingen, skal i stedet plasseres i en egen bibelvegg i museet.

Dere skal også ha en egen Gutenberg-avdeling. Bibler kan også være verdifulle i kroner og øre?

– Bibler som er til salgs i antikvariater i Oslo, koster fra 200 til 20.000 kroner. Den første svenske bibelen ligger ute til 300.000 kroner. Men det mest verdifulle med bibelen er dens innhold.

Finnes det mange bibelmuseer fra før?

– Det jeg vet om er to-tre i Europa, ett i Libanon og flere i USA, selvsagt. Men det er få slike museer i verden.

Hva slags forhåpninger har du når det gjelder besøkende ved museet?

– Jeg er en troende person og tror innholdet i Bibelen har noe for seg. Personer som er interessert i historie, kultur og bøker generelt tror jeg vil like bibelmuseet. Bibelen er verdens mest trykte og distribuerte bok. Vi kommer til å stille ut et mangfold av bibler. De eldste bibelsidene vi har kan dateres tilbake til 1200-tallet.

Hvilken bok har betydd mest for deg? Svaret gir seg vel selv?

– Første gang jeg leste bibelen var på skolen. Jeg er født i 1958 så det var en del av undervisningen. Bibelen gjorde ikke noe stort inntrykk da. Fra jeg var rundt 30 år, begynte jeg å lese i den på nytt. Nå ligger bibelen på nattbordet mitt og jeg prøver å lese i den hver dag.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når bibelmuseet er klart for åpning, kommer jeg til å være lykkelig. Ellers er det å gå turer fra hytte til hytte i fjellet med familien, og oppleve skaperverket, noe av det beste jeg kan tenke meg.

Hvem var din barndomshelt?

– Neil Armstrong, den første som satte sin fot på månen. Jeg var 11 år da månelandingen fant sted i 1969. Senere begynte jeg å studere astronomi. Da Neil Armstrong var i Norge for elleve år siden, var jeg blant tilhørerne da han ble intervjuet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er typisk meg å sette i gang veldig mange ting. Jeg har for mange baller i lufta på en gang.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det å gå i demonstrasjonstog er ikke noe jeg pleier å gjøre, men jeg misliker urettferdighet og fordommer.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må ha vært noen bibelske personer, som Noah, som kunne ha fortalt om verden den gang, kong David og Moses. Og også kong Salomo, som da ble regnet som det viseste mennesket.

Mer fra Dagsavisen