Navn i nyhetene

Greit, du kan se VM selv om det går i Qatar

VM i friidrett startet i Qatar i går. Da må det være på tide å diskutere forholdene i arrangørlandet, med generalsekretæren i Amnesty Norge.

Hvem: John Peder Egenæs (58)

Aktuell: VM i friidrett startet i Qatar i går. Da må det være på tide å diskutere forholdene i arrangørlandet, med generalsekretæren i Amnesty Norge.

Nå er det friidretts-VM i Qatar. Burde norske utøvere dra dit, synes du?

– Nå har Warholm vært veldig tydelig ... «skulle ønske jeg hadde baller til å boikotte», har han sagt. Når toppidrettsutøverne faktisk diskuterer situasjonen i Qatar, og gir uttrykk for at dette er problematisk, det er kanskje minst like effektivt som å boikotte.

Så konklusjonen blir at ...?

– Så, ja, jeg synes det er OK at nordmenn konkurrerer.

Betyr det at du frikjenner oss som ser på også?

– Ja! Jeg er Manchester United-supporter, og bestemte meg for å skille mellom penger og fotball da de kjøpte Andy Cole for 8 millioner pund. Det er jo det man kjøper en svært middelmådig spiller for i dag.

Så vi skal ikke bry oss?

– Vi skal, i de rollene vi har, ha et ansvar for å si fra om det som foregår rundt idretten. Enten det er korrupsjon eller arbeidsforhold hvor arbeidere har dødd mens de bygde stadion.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvordan er livet i Qatar egentlig?

– Vi i Amnesty har tatt utgangspunkt i de såkalte gjestearbeiderne i Qatar. De utgjør mellom 80 og 90 prosent av befolkningen i landet, og de lever og jobber under helt elendige forhold. I 2013 dokumenterte vi boforholdene, arbeidsforholdene, lønnsforholdene, til bygningsarbeiderne i Qatar.

La meg gjette ... de er ikke så bra?

– Folk er bundet til arbeidsgiveren sin. De kan ikke bytte jobb. De får veldig lav lønn, og i mange tilfeller ikke lønn. De som ikke jobber direkte på stadionene bor ofte under ekstremt dårlige forhold. Dette er et land som på grunn av sin vanvittige rikdom utnytter på det groveste fattige mennesker fra andre deler av verden.

Det låter som en slags slaveri.

– Det varierer. Vi har definitivt avdekket slaverilignende forhold. Men kan ikke si alt er det. Den verste sektoren er nok hushjelpssektoren.

Men alt er ikke like ille?

– Nei, men det som ligger til grunn er Kafala-systemet. Det er et sponsor-system, for å være i landet så må du ha kontrakt med en arbeidsgiver. Du får ikke bytte jobb uten avtale med arbeidsgiver, du får ikke forlate landet. Dette er designet for at folk skal eie andre folk med hud og hår.

Har idretten tatt dette på alvor?

– Vel, når noen avslører de dårlige forholdene, da våkner gjerne idretten. Men Fifa gjorde ingenting om Qatar før vår rapport i 2013. Det blir mye snakk. Idretten må stille krav. Det er et mulighetsvindu her fram til 2022, når fotball-VM er ferdig.

Apropos VM, hva gjør deg lykkelig?

– Jeg blir glad av å gå på fjellet, men også det motsatte. En sinnssvakt bra, bråkete konsert.

Hva da for eksempel?

– Jeg var på Lars Vaular på Rockefeller med barna mine for tre år siden. Det var en fantastisk opplevelse.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er verdensmester i å utsette ting. Det har jeg vært i hele mitt liv, jeg er et forferdelig skippertaksmenneske.

Så hvis du skal holde et foredrag, sitter du oppe den siste natta og panikkjobber?

– Jeg er et ekstremt A-menneske. Så jeg står opp klokka fire i stedet.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er ganske god til å feste. Da kan jeg holde på til seks-sju om morran.

Er det noe du angrer på?

– Vi i Amnesty jobba veldig mye med Beijing-OL. Men vi begynte altfor seint. Vi forsto ikke at hvis vi skulle ha noen som helst påvirkning, så måtte vi ha begynt mye tidligere. Vi brukte mye ressurser, og fikk mye oppmerksomhet og så videre, men i virkeligheten førte det ikke til noen ting av det vi ønsket å oppnå.

Er det realistisk? Får dere endring ved å presse makthaverne i et diktatur?

– Ja. Det er jo derfor jeg driver med dette. Men det er ikke bare å trykke på en knapp. Men man må være målretta. Det er veldig mye som er gærent i Qatar, men hvis vi greier å endre akkurat Kafala-systemet, så har vi gjort noe stort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Sebastian Coe, lederen i friidrettsforbundet. Jeg lurer på hvordan han skal sørge for at framtidige friidretts-VMer ikke går i samme fella som dette. Hvis ikke blir det Karsten Warholm. Han er en kul fyr.

Les også: Her er fullt program for verdensmesterkapet i friidrett i Doha 2019

Mer fra Dagsavisen