Glad med motorsag

– Regjeringen bryter samfunnskontrakten med folket, mener kommende SU-leder.

 

Hvem: Ada Arnstad (24)

Hva/hvorfor: Trolig ny leder i Senterungdommen. Valget skjer formelt på Senterungdommens landsmøte i Stavanger den første helgen i november.

 

Du er innstilt som ny leder av Senterungdommen, og har rukket å være medlem i ti år. Hva var det som fikk deg til å bli politisk engasjert?

– Det var klimautfordringene, uten tvil. Jeg fulgte valgkampen i 2005 da Åslaug Haga var partileder. Senterpartiet skilte seg ut som et som tok klimautfordringene på alvor. Jeg har ikke tro på vern som en måte å redde klima på, jeg mener vi må naturressursene i bruk.

I hvilke grad er du inspirert av tanten din Marit Arnstad, som i dag er parlamentarisk leder for Senterpartiet på Stortinget?

– Det hadde ikke noe å si for partiet jeg valgte å melde meg inn i. Jeg vurderte alle partier, og jeg har heldigvis mange forbilder i familien. Det er mange der som har hevet stemmen og tatt ordet for å påvirke samfunnet og hverdagen til folk.

Hva blir en viktig sak for deg, om du blir ungdomspartileder for Senterungdommen?

– Det som er spesielt viktig nå er å belyse det regjeringen holder på med. Akuttenheter legges ned, lensmannskontor legges ned. Jeg mener det er et brudd på samfunnskontrakten med folket. Derfor må vi ha et regjeringsskifte.

Mener du Sp bør kreve reforhandling av EØS-avtalen som betingelse for regjeringsdeltakelse?

– Jeg vil si ja. Men jeg vet også at vi skal ta høyde for det politiske landskapet vi er i. Den EU-vennlige regjeringen vi har nå er i hvert fall ikke et godt alternativ.

Var Brexit et oppgjør med ekspertveldet, slik lederen av moderpartiet ditt har tatt til ordet for?

– Jeg mener at Brexit var et oppgjør mot maktkonsentrasjon, og avstanden mellom folk og de som tar avgjørelsene som påvirker folks hverdag. Det skal vi lære av ikke bare i Europa, men også her i Norge.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Jenny» av Sigrid Undset. Det er en utrolig fantastisk fortelling, skrevet 100 år tilbake i tid, likevel treffer den like sterkt i dag.

Hva gjør deg lykkelig?

– Dette er litt typisk Senterpartiet, men jeg er mest fornøyd når jeg er hjemme på Skatval og arbeider med skog: Bruker motorsaga og rydder områder for å gjøre klart til beiteområde. Det er mange igjengrodde områder her i landet.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var superfan av Robin Hood da jeg var liten.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg blir lett ukonsentrert. Det er ikke en egenskap jeg er spesielt glad i.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da setter jeg telefonen på flymodus, og går en tur selv om jeg egentlig ikke har tid.

Hva ville du gått i demonstrasjonstog for eller imot?

– Det er tre ting jeg kunne gått i demonstrasjonstog for: Rettferdig handel, det norske folkestyre og for fornybar energi.

Er det noe du angrer på?

– Jeg prøver å ikke angre meg så mye. Begynner man med det er det lett å tenke mer på fortida enn framtida.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mormoren min. Hun er morsom. Da hadde jeg hatt det artig i hvert fall.