Geir Oustorp forklarer hvorfor det gikk galt med Norge i EM

– At vi nå har gått på et skjær i et mesterskap er kjedelig, men sånt som skjer, sier han, og kommer med flere årsaker til at Norge nå er ute av medaljekampen.

 

Hvem: Geir Oustorp (46)

Hva: Håndballtrener og politi.

Hvorfor: Ekspertkommentator for TV3 under EM i håndball.

For å si det pent. Håndball-EM har ikke akkurat gått på skinner for Norge. I stedet for spill om medaljer, blir det spill om femte/sjetteplass. Hva har gått galt?

– Det som er gått galt, er at det gikk så galt i første kampen mot Tyskland. Det virket som de trodde det ville ordne seg. Spillerne byttet rundt, og de var solidariske med spilletid, til det var 13 minutter igjen. Da var det for sent, og de ble stresset. Inngangen til den første kampen i EM var også hektisk i og med at de fikk Amanda Kurtovic skadet rett før avreise. De hadde heller ikke med kapteinen Stine Bredal Oftedal i hele oppkjøringsfasen på grunn av skade. Det var mye som gikk galt og det fikk de svi for. Men Tyskland skal ha skryt for det de gjorde i kampen mot Norge. Nå blir det kamp om femte-sjetteplassen.

Vi har nesten tatt for gitt at Norge alltid kommer til semifinalen. Har vi vært for godt vant?

– Vi er ikke for godt vant. Jentene har vært veldig flinke, og vi har noen av verdens beste spillere. At vi nå har gått på et skjær i et mesterskap er kjedelig, men sånt som skjer.

Norge har tapt både mot Tyskland og Romania i mesterskapet. Er det de andre som er blitt bedre, eller har Norge stagnert?

– Jeg tror de utfordringene Norge har hatt i forkant av mesterskapet har gjort sitt, og gjort dem dårligere i innledningen. Nå ser det ut som de har funnet tilbake til sitt gamle jeg. Vi har også mistet sentrale spillere som Nora Mørk (skadet) og Stine Skogrand (gravid). Spillere som normalt ville hevet laget. Dessuten har flere av spillerne byttet klubb foran denne sesongen. Kari Brattset og Veronica Kristiansen gikk fra å være stjernespillere med mye spilletid til nye roller i verdens beste lag Györ.

Er det bra for sporten at Norge ikke er like suverene som de alltid har vært?

– Nei, tja, ja, hva skal jeg si? Det som er bra for sporten er at det kommet flere lag med i toppen. Montenegro har vært bra i dette mesterskap, og Tyskland er på vei opp. Det er mange nasjoner som jobber bra, og resultatene er ikke gitt.

Marit Breivik var landslagstrener i mange år, og Thorir Hergeirsson har hatt jobben siden rykket opp fra assistenttrener til hovedtrener i 2009. Har han sittet for lenge?

– Kontinuitet er bra. Han har nå sittet i ni år, og går hele tida nye veier for å fornye seg. Og jentene er fornøyd med han som trener, og da er det ingen grunn til å bytte ham ut.

Du har uttalt deg kritisk til dommerne i mesterskapet. Blir jentene nedprioritert av EHF, og får de nest beste?

– Jeg har sagt at jeg synes at EHF (Det europeiske håndballforbundet) burde gå mot dommere på heltid, og ikke ha det som en bigeskjeft ved siden av jobb. Det er en del gode dommerpar her, men ingen av dem vil dømme herre-VM i januar. Som i Norge lar EHF mer urutinerte få sjansen i kamper hvor resultatet ofte er gitt. Som da Norge møtte Tsjekkia. På den måten får de minst rutinerte erfaring. Det jeg ønsker er profesjonelle dommere, slik det er i fotball.

Hvem vinner EM?

– Tror finalen går mellom Frankrike og Russland-. Det var også den første kampen i mesterskapet. Da vant Russland. Men det kan godt være at Frankrike tar dette med hjemmepublikum i ryggen.

Du er selv håndballtrener. Hvordan ser framtida ut for deg nå?

– Jeg har kontrakt i Larvik i ett og et halvt år til. Vi prøver å gjenreise en gammel storhet, hvor alt er byttet ut de siste årene. Den eneste som er igjen fra storhetstiden er Lene Rantala, som trener laget sammen med meg.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Vet da rakkeren. Jeg leser ganske mye, og er glad i krim og spenning.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det at familien min har det bra. Barna og kona. Da er jeg lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

– Håndballspillerne Karl Erik Bøhn. Og Ole Gustav Gjekstad. Jeg hadde bilde av begge på veggen hjemme på gutterommet. De er en fem-seks år eldre enn meg, og var på toppen da jeg var fersk. Senere har jeg vært så heldig å ha hatt dem begge som trenere.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg ikke klarer å si nei. Jeg er dårlig på det.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser godterier og ligger på sofaen. Noe det blir for lite av.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er i Frankrike, og her er det demonstrasjoner for alt mulig rart. Jeg er politimann og prøver å ikke ta standpunkt offentlig, selv om jeg har mine meninger.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på mye, men vil ikke si så mye om det. Men i det store og hele har livet gått fint.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jens Stoltenberg. Det ville vært interessant å høre hva Natos generalsekretær har å si, slik verdensbildet er i dag.