Navn i nyhetene

Frykter for familiens liv

Frykter at Israel forbereder seg på en invasjon av Gazastripen.

Gada 
Azam (31) Leder av Palestinakomiteen i Oslo

Ledet lørdagens demonstrasjon utenfor den israelske 
ambassaden

Hvordan vil du betegne det som skjer i Gaza nå?

- Helt forferdelig og tragisk. Jeg har en søster, besteforeldre, onkler og tanter der. Der de bor finnes det ikke bomberom eller noen andre steder å gjemme seg. De er livredde. Foreløpig går det fint med dem, men de bor i en flyktningleir nord på Gazastripen. Ved en invasjon må de flykte. Det er der de israelske tanksene vil kjøre inn først.

Hva frykter du kan skje?

- Jeg håper det ikke blir en invasjon, men mye tyder på at det kan skje. Vi ser jo at Israel forbereder seg på dette. Hvis det skjer kan det bli fryktelig brutalt, Vi husker jo hvordan det ble i 2009.

Hvordan ser du på at denne akutte situasjonen i det hele tatt har oppstått?

- Det er kjempetrist. Jeg er palestiner selv, og familien min er flyktninger på Gazastripen. Min far ble født i et flyktningtelt og har bodd i flyktningleir hele livet. Han har levd med grusomme handlinger hele tida. Dette går hardt inn på meg.

Hva bør gjøres?

- For det første bør norske myndigheter endre språkbruken. Utenriksminister Espen Barth Eide har gått ut i mediene og sagt at Israel har rett til å forsvare seg selv. Jonas Gahr Støre var mer balansert og diplomatisk da han var utenriksminister. Barth Eide har tatt side. Norske myndigheter bør nå bidra med et politisk press slik at det kan bli en stopp på bombingen. Men rakettene som skytes ut er bare en liten brikke i det hele. Roten til konflikten er Israels okkupasjon.

Hva kommer Palestinakomiteen til å gjøre videre?

- Vi kommer til å fortsette med å legge press på myndighetene ved markeringer og ved å være synlige i mediene. Lørdagens markering gikk veldig bra og oppmøtet var godt til tross for kort varsel. Vi var 5-600 personer og alt gikk etter planen. Det er allerede klart at det blir en ny samling torsdag 29. november i anledning den internasjonale solidaritetsdagen for det palestinske folket. Da blir det en fakkelmarkering utenfor Stortinget. Mest sannsynlig vil det også bli en annen markering før dette.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det må være «In search of Fatima» av Ghada Karmi. Den handler om en palestiner fra Jerusalem som flytter til England, for deretter å oppsøke sine røtter for så å vende tilbake.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det å være sammen med venner og familie, og da først og fremst min datter.

Hvem var din barndomshelt?

- Nelson Mandela var et forbilde.

Hva misliker du mest med deg selv?

- At jeg kanskje er litt for utålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drar jeg på konsert tre kvelder på rad.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Mange ting. Utgangspunktet er selvfølgelig brudd på menneskerettigheter og folkeretten. Innenfor den rammen er jeg villig til å gå i tog for stort sett alt.

Er det noe du angrer på?

- Nei.

Hvem ville du helst stått fast i heisen­ med?

- Nelson Mandela og min datter.

Mer fra Dagsavisen