Foto: privat

Følelser i tykke lag

Cathrine Knudsen grugleder seg alltid til å åpne en utstilling.

Navn i nyhetene

 

Hvem: Cathrine Knudsen (42)

Hva/hvorfor: Kunstneren (også fremdeles kjent som kronprinsens ekskjæreste) stiller ut oljemalerier på Gulden kunstverk på Steinberg mellom Mjøndalen og Hokksund, en liten togtur unna Oslo.

Hva får vi se?

– Utstillingen «En eng av følelser» viser 35 nye oljemalerier med natur og naturens prosesser som hovedtema. Det er elementer som fallende lønneblader, dalende fjær, vannliljeblader som flyter, blomster, øyestikkere – alle tolket på min måte, med mitt uttrykk, i min fargepalett. Det er mye struktur og mange lag, og bildene inneholder ulike skjulte bilder. På utstillingen viser jeg også et utvalg med grafikk, vaser og pledd.

Hva slags teknikk jobber du med?

– Jeg jobber kun i olje – i mange og tykke lag. Jeg skjærer ut sjablonger som blir brukt på ulike måter og som er med å skape historiene. Noen ligger mer skjult, men som jeg kan skrape fram igjen i neste lag. Skjæreteknikk med kniv lager også små bilder i bildene og understreker naturens prosesser. Grafikken min er både etsninger og litografier.

Hva er du opptatt av å formidle i din kunst?

– Naturens prosesser med vekst og fall. Det sarte og roen, er helt sentralt i mitt bildeunivers. Bildene mine handler om livet, om naturen som spretter ut, vokser til, visner og blåser bort. Det er nærhet til naturen og nærhet til livet.

Din kunst er også å finne i andre skapende bransjer. Du samarbeider med andre aktører, kan du fortelle litt om disse forbindelsene?

– Jeg har i åtte år jobbet med et dansk klesmerke, Part Two, som lager print med utgangspunkt i mine malerier. Det har vært et utrolig morsomt og spennende samarbeid, og plaggene selges i åtte land. Jeg er også veldig stolt over å få jobbe med Hadeland Glassverk som har en serie som heter «Stille bevegelser» med seks vaser/lykter i blått og klart glass med elementer designet av meg, selvfølgelig viser jeg disse på utstillingen. Utover dette lager jeg også ullpledd, og det aller siste er at jeg har designet en klassisk damesykkel for Merida. Et utrolig morsomt og annerledes prosjekt, som også har fått fantastisk mottakelse i butikk.

Hva ser du mest fram til når du åpner en utstilling?

– Jeg grugleder meg alltid før jeg skal åpne en utstilling. Det mest spennende er å få maleriene ut av atelier og inn i galleriet. Har jeg nok bilder og blir sammensetningen som jeg har sett for meg? Det er utrolig tilfredsstillende å få maleriene plassert og på vegg, og jeg må, i alle beskjedenhet, si at dette er min flotteste utstilling til nå.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– I forbindelse med jobb er det faktisk en bok om kunsten til Jens Johannessen, Allegori – den gir meg hele tida mye inspirasjon og er et viktig verktøy for meg når jeg jobber.

Hva gjør deg lykkelig?

– De små hverdagslige tingene. Jeg får en slags lykkefølelse ved å tenke på at jeg er fornøyd med hvordan jeg har det – akkurat nå!

Hvem er din barndomshelt?

– Pippi!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg tar trappene!