FOTO: STIAN HERDAL

Fascinert av Jagland

Jostein Hasselgård (38)

Artist, skuespiller og tidligere Melodi Grand Prix-vinner. Medlem av vokalgruppen PUST som har turnert over hele landet i desember.

«Julero» er navnet på turneen deres (og på albumet PUST ga ut 2011, red.anm). Hva slags julemusikk er det?

– Vi har vært på denne turneen i 7–8 år nå, og har etter hvert bygd oss opp et fast repertoar. Blant annet folketoner som «Kling no klokka», og kjente og kjære sanger som «Deilig er jorden». Det er en god blanding av julesanger som folk har et forhold til og noen egenskrevne låter, men felles for alle er at de går på norsk.

Hva er julero for deg?

– Det handler det om å være sammen med familien.

Så det er på en måte gulrota i enden av en travel adventstid?

– Ja, det er noe jeg gleder meg til i mange måneder. Jeg er for så vidt mye med familie ellers i året også, men i jula blir det litt ekstra tid til å kose seg sammen.

For folk flest er du kanskje fortsatt best kjent som MGP-Jostein (representerte Norge med låta «I’m Not Afraid to Move On» i Eurovision Song Contest i 2003, journ.anm). Er det en tråd det kan bli aktuelt å ta opp igjen?

– Den første tida etter jeg var med hadde jeg et veldig ambivalent forhold til hele greia, men jeg har etter hvert blitt veldig glad for at jeg gjorde det. Jeg synger fortsatt låten jeg deltok med i mange anledninger, men jeg tror ikke det blir aktuelt å delta flere ganger.

Kan det bli aktuelt å satse på en ny solokarriere utenfor MGP-sirkuset?

– Jeg jobber fulltid som musiker og artist nå, og har mange prosjekter på gang. Men det er ikke på det nivået som det var den gangen, og det er på en måte litt deilig også. Jeg tenker at alt har sin tid.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Sofies verden» av Jostein Gaarder. Jeg leste den to ganger i ungdommen, og brukte den igjen som repetisjon da jeg leste til ex.phil. på Blindern for noen år siden.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er vel egentlig så enkelt som å være sammen med døtrene mine på 2 og 4 år. Jeg syns det er veldig fint å være pappa.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var fullstendig sportsidiot, drev en del med idrett og så på alt som var av sport på TV. Bjørn Dæhlie var nok en av mange helter.

Hva gjør du når du skeier ut?

– I ungdommen var jeg en cocacoliker, og drakk vanvittige mengder med brus. Heldigvis har jeg slutta med det nå, men det hender jeg fortsatt ryker på en smell med en cola.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg følger veldig aktivt med på alt rundt #metoo-kampanjen. To av oppropene som har blitt startet her i Norge er innenfor bransjer jeg jobber i – som skuespiller og musiker – og det er en sak jeg støtter 100 prosent.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på mange episoder opp gjennom livet der jeg ikke sto opp for andre når de ble dårlig behandlet av meg eller andre. Slike opplevelser kan hjemsøke meg.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Definitivt Thorbjørn Jagland. Jeg har alltid vært fascinert av fyren.