Navn i nyhetene

Farlige arbeidsgivere

– 780 millioner arbeidere tjener ikke nok til å klare seg selv eller kunne gi nok mat til sin familie, sier LO-sekretær Terje Olav Olsson.

Hvem: Terje Olav Olsson (60)

Hva: LO-sekretær.

Hvorfor: Deltok nylig på ILOs arbeiderkonferanse i Genève hvor det ble lagt fram en rapport om verdens verste land for arbeidstakere.

Algerie, Bangladesh, Kambodsja, Colombia, Egypt, Guatemala, Kasakhstan, Filippinene, Saudi-Arabia og Tyrkia er verdens ti verste land for arbeidstakere, ifølge International Trade Union Confederation. Hva innebærer det at disse landene er verst?

– Fellesnevner for mange av disse landene er mangel på ytringsfrihet og organisasjonsfrihet, noe som gjør det umulig å kjempe fram rettigheter og økt levestandard.

Hva kan gjøres for å bedre situasjonen for arbeidere i disse landene?

– Internasjonalt press fra fagbevegelsen og myndighetene i land som Norge – og EU. ILO, som er FNs arbeidsorganisasjon, har mulighet til å legge press på at myndighetene i disse landene må følge internasjonale forpliktelser som ytringsfrihet og organisasjonsfrihet. LO har selv samarbeid med fagbevegelsen i Colombia, Filippinene og Kambodsja med fokus på å styrke fagbevegelsens rolle og deres kapasitet til å stille krav til myndighetene.

Bør Norge og den norske regjeringen gjøre mer for disse arbeiderne?

– Ja, det mener jeg. Anstendig arbeid blir i mindre grad satt fokus på nå enn tidligere. Man kunne ha lagt mer press på utfordringene når vi utvikler nye handelsavtaler gjennom EFTA, men også stille krav bilateralt. Anstendig arbeid er nok ikke den høyeste prioriteringen i dagens regjering.

Hvordan er situasjonen i andre land enn verstinglandene? Er arbeideres rettigheter generelt sett under press?

– Vårt inntrykk er at arbeiderrettighetene er under press. 780 millioner arbeidere tjener ikke nok til å klare seg selv eller kunne gi nok mat til sin familie, med under to amerikanske dollar om dagen i inntekt. Det anslås at det er 258 millioner migranter som reiser til andre land på jakt etter en inntekt som kan brødfø deres familier. Mange opplever å bli fratatt pass, identitet, utsatt for vold og har ingen garanti for at lønn vil bli utbetalt etter endt arbeid.

I hvilken retning opplever du at utviklingen går i Norge?

– Mye er bra her til lands, men særlig når det gjelder sosial dumping, vil jeg si at vi har et stykke igjen også i Norge. Vi opplever at kriminelle finner veien til arbeidsmarkedet, med til dels grove utslag som organisert kriminalitet og menneskehandel. Vi vet at enkelte, særlig unge, ikke føler seg trygge på arbeidsplassen. Det er også bekymringsfullt.

Hva kan den enkelte arbeidstaker stille opp med når ting ikke er som de bør være på arbeidsplassen?

– Det er alltid lurt å være organisert. Med fagbevegelsen i ryggen kan man få hjelp hvis man opplever å bli utnyttet eller ikke føler seg trygg på arbeidsplassen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– I voksen alder er det flere bøker som har betydd mye, men for å nevne én: Da jeg var 12 år leste jeg «Kamerat Napoleon» («Animal Farm»). Den ga en politisk oppvåkning.

Hva gjør deg lykkelig?

– En god dag med familie og venner.

Hvem var din barndomshelt?

– Bjørn Wirkola.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jens Stoltenberg.

Mer fra Dagsavisen